Deepfake dolandırıcılığı: Arkadaşıyla görüntülü görüştüğünü sanıp para gönderdi

Teknoloji taklitte giderek daha başarılı oluyor

Uzmanlar, yapay zekanın seçimlerin manipülasyonunda da kullanılmasından endişe ediyor (Reuters)

Çin'deki dolandırıcılık, yapay zeka ve deepfake'in tehlikelerini gözler önüne serdi. Polisin cumartesi yaptığı açıklamaya göre İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne bağlı Baotou'da deepfake teknolojisi kullanan bir hırsız, sadece soyadı açıklanan mağdur Guo'nun bir arkadaşının görüntüsünü ve sesini oluşturdu.

Dolandırıcı daha sonra Guo'yla görüntülü görüştü. Teknoloji sayesinde arkadaşının, bir ihale için depozito yatırması gerektirdiğine inanan mağdur, dolandırıcıya 4,3 milyon yuan (yaklaşık 12 milyon TL) gönderdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adı açıklanmayan adam, arkadaşıyla gerçekten konuşunca onun konu hakkında hiçbir fikri olmadığını gördü ve böylece dolandırıldığını anlayıp yetkililerle temasa geçti.

Baotou polisi, havalenin 3,3 milyon yuanlık kısmının durdurulduğunu açıkladı. Paranın geri kalan kısmının ve dolandırıcının bulunması için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

Dolandırıcılık, sosyal medya platformu Weibo'daki kullanıcıların dikkatini çekti. Platformda sanal alemdeki gizliliğe ve güvenliğe yönelik tehditler tartışılmaya başlandı."Yapay zeka dolandırıcılığında ülke genelinde patlama yaşanıyor" anlamına gelen bir etiket, 120 milyonu aşkın kez görüntülendi.

Bir Weibo kullanıcısı "Bu durum dolandırıcıların, fotoğraf, ses ve videoların hepsini kullanabileceğini gösteriyor. Bilgi güvenliği kuralları bu kişilerin tekniklerine ayak uydurabilir mi?" dedi.

Bu teknoloji son yıllarda insanları taklit etmekte giderek daha başarılı hale geliyor. Ayrıca internette ücretsiz olarak bulunan yapay zeka araçlarına erişmek ve kullanmak da nispeten kolay. Yapay zeka dolandırıcılığı dünya genelinde son dönemde arttı. Dolandırıcılar, bu teknolojiyle sesleri taklit edip insanları soymaya çalışıyor.

Örneğin geçen ay ABD'nin Arizona eyaletinde Jennifer DeStefano, bilinmeyen bir numaradan gelen telefonu açınca 15 yaşındaki kızı olduğuna inandığı kişinin "hıçkıra hıçkıra ağladığını" duymuştu.

Hattın diğer ucundaki ses "Anne, her şeyi berbat ettim" demiş ve ardından bir erkek sesi taleplerini iletmişti. Çocuğu kaçırmış gibi yapan kişi, kızı serbest bırakmak için önce 1 milyon dolar talep etmiş, daha sonra bu rakamı 50 bin dolara indirmişti.

DeStefano, "Bu adam telefona çıktı ve 'Dinle beni, kızın elimde' gibi şeyler söyledi" diye konuşmuştu. DeStefano, kızının kaçırılmadığını ancak bir arkadaşı eşini arayıp güvende olduğunu teyit edince anlamış ve polisle temasa geçmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Gizmodo, Asia Financial

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU