Çin'de rekor kıran sıcaklıklar yaşanırken büyük kentler uyarı yayımladı

Hızla yükselen sıcaklıklar elektrik arzı, tarım mahsulleri ve ülkenin ekonomik büyümesi için tehdit oluşturabilir

Çin'in güneybatısındaki Çongçing'de, Yangtze'nin bir kolu olan Jialing Nehri'nin yatağındaki sığ bir su havuzunda oturanlar (AP)

Büyük şehirlerin bu hafta sıcaklık uyarıları yayımladığı Çin, kavurucu sıcaklarla geçecek bir yaza daha hazırlanıyor. Pazartesi günü Pekin'de sıcaklıklar 35 santigrat seviyelerini gördü.

Uzmanlar rekor kırması muhtemel sıcaklıkların elektrik arzına, tarım mahsullerine ve ülkenin ekonomisine tehdit oluşturacağını söylüyor.

Devlet gazetesi China Energy News'un haberine göre, Devlet Şebeke Enerji Araştırma Enstitüsü daha önce halkın bu yaz ülke çapında elektrik arzındaki kısıtlamalara hazırlıklı olması için uyarıda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enstitüye göre orta, doğu ve güneybatı eyaletlerinde talebin en yoğun olduğu aralıklarda sıkıntılar yaşanması muhtemel.

Marttan bu yana Çin, tarihsel olarak ılıman havasıyla bilinen Yünnan eyaleti dahil ülkenin çeşitli bölgelerinde halihazırda sıcak hava dalgaları yaşıyor.

Yünnan kısa süre önce 40 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarla karşılaştı ve milyonlarca hanenin klimaları açmasıyla elektrik şebekeleri üzerinde önemli bir baskı oluştu.

Bölgede yağış miktarı da fazlasıyla düşüktü. Devlet yayın kuruluşu CCTV'ye göre, bölgede 20 Nisan'a kadar yıl boyunca sadece 35 mm yağmur yağdı. Eyalet başkenti Kunming, 8 mm'den daha az yağış aldı ve bu da kayıtlardaki en düşük seviye.

Artan sıcaklığa önlem olarak Şantung eyaleti ve Pekin, son birkaç gün içinde sıcaklık uyarıları yayımladı. Jinan, Tientsin ve Cengcou gibi şehirlerde sıcaklıkların 37 santigrat dereceye kadar fırlaması bekleniyor.

Çin Meteoroloji İdaresi, bölgelere bu yıl daha aşırı sıcaklara hazırlıklı olma uyarısı yaptı.

İklim uzmanları mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar nedeniyle uyarılar verirken, bu durum Asya'da aralarında Çin'in de bulunduğu bir düzine ülkenin nisanda rekor seviyede sıcaklıklarla karşılaşmasının ardından yaşandı.

Komşu ülkeler Hindistan ve Tayland gibi, Çin'de de ara sıra yaşanan sıcak hava dalgalarının normal yaz mevsiminin dışında gerçekleşmesi tarım sektörü için özellikle endişe verici.

Mahsullere gelebilecek zararın, gıda fiyatlarının artması, enflasyonun şiddetlenmesi ve büyümeyi engelleyen üç yıllık sıfır Kovid politikasından sonra hâlâ toparlanmaya çalışan Çin ekonomisi üzerinde baskı yaratması gibi geniş kapsamlı etkileri olabilir.

Bu zamansız sıcak hava dalgalarının artan sıklığı ve yoğunluğunun, iklim krizi nedeniyle daha da şiddetlendiği ve dünya ısındıkça durumun daha da kötüleşeceği üzerine bilimsel bir fikir birliği var.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), okyanusların döngüsel ısınmasıyla ilişkili El Niño iklim olayının yıl içinde başlayacağını açıkladığı için bu sene özellikle endişe verici.

WMO Genel Sekreteri Petri Taalas, "El Niño'nun oluşumu büyük olasılıkla küresel ısınmada yeni bir hızlı artışa yol açacak ve sıcaklık rekorlarının kırılma ihtimalini artıracak" dedi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU