Çin'de ChatGPT gözaltısı

Hong, 5 ila 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya

 OpenAI'ın geliştirdiği ChatGPT ilk kez Kasım 2022'de piyasaya sürüldü (Reuters)

Çinli yetkililer, ChatGPT'yi kullanarak uydurma kaza haberleri üreten ve paylaşan bir kişiyi gözaltına aldı.

"Hong" soyadıyla anılan zanlının, yapay zeka aracını kullanarak, yerel bir bölgede tren kazası olduğunu ve 9 kişinin hayatını kaybettiğini ileri süren bir makale yazdığı öne sürüldü.

Söz konusu makalenin, Çinli teknoloji devi Baidu'nun blog uygulaması Baijahao'da 20'den fazla hesap tarafından paylaşıldığı ve yetkililer tarafından fark edilene dek 15 binden fazla görüntülendiği ifade edildi.

Gansu eyalet polisi, Hong'u "yanlış bilgiler yaymak için yapay zeka teknolojisini kullandığı" gerekçesiyle gözaltına aldıklarını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis teşkilatının açıklamasında zanlının "sahte bilgiler üretmek için modern teknolojik yöntemlerden yararlandığı ve bunu sosyal medyada yaymaya devam ettiği" ifadeleri yer aldı.

Hong'un aynı sahte haberin farklı versiyonlarını üretmek için son birkaç yılda ülkede viral olan içerikleri ChatGPT'ye aktardığı söyleniyor. Bunun ardından zanlının, elde ettiği metinleri Baijiahao'daki hesaplarına yüklediği aktarılıyor.

Hong'u, kamu düzenini bozmak ve internette yanlış haber yaymak gibi suçlamalar yöneltiliyor. Çin'de bu suçlar, en fazla 5 yıl hapis cezasıyla karşılanıyor. Ancak ciddi suçlar için bu ceza 10 yıla kadar çıkabiliyor.

Çin, şubat ayında ülkedeki teknoloji şirketlerine ChatGPT yasağı getirmiş, böylece ABD'li yapay zeka firması OpenAI'ın geliştirdiği sohbet botunu yasaklayan ilk ülke olmuştu.

O dönemde devlet medyasında yer alan haberlerde, ChatGPT'nin, Çin'in egemenliğe zarar verebilecek yanlış bilgiler yaydığı iddia edilmişti.

Çinli teknoloji şirketleri, o zamandan beri platformları aracılığıyla ChatGPT hizmeti veya bağlantılı hizmetler sunamıyor.

Ancak VPN gibi yöntemlerle Çinli yurttaşların ChatGPT'ye erişim sağlaması da halen mümkün.

 

Independent Türkçe, VICE, South China Morning Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU