Financial Times: Seçimi kim kazanırsa kazansın Türkiye ekonomisini zor bir dönem bekliyor

Gazeteye konuşan fon yöneticileri, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönme konusunda aceleci olmayacaklarını söyledi

Haberde Türk lirasının son iki yılda yüzde 60 değer kaybettiğine dikkat çekildi (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli ekonomi ve iş dünyası gazetesi Financial Times, Türkiye'deki seçimlerden sonra oluşabilecek ekonomik koşulları mercek altına aldı.

Adam Samson imzasıyla yayınlanan haberde, yabancı fon yöneticilerinin Türkiye ekonomisini yeniden yapılandırmanın ve yabancı yatırımcının güvenini kazanmanın "gülünç bir şekilde zor" olduğu yönündeki uyarılarına yer verildi. 

Haberde bu durumun seçimleri kimin kazanacağından bağımsız olduğu vurgulandı.

Gazetenin haberinde, "Fon yöneticileri değişimin gerekli olduğunu söylese de, seçimi muhalefet kazansa bile, yatırımcıların koalisyon hükümeti sağlam bir değişim getireceğini gösterene kadar kenarda bekleyeceği konusunda da uyarıyor" ifadelerini yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FT'ye konuyla ilgili görüş veren Londra merkezli GAM'ın yatırım direktörü Paul McNamara, "Türkiye yanlış yerde konumlanan bir değişkenler yumağına sahip. Bunlar doğru yere konumlandırmak gülünç şekilde zor olacak. Para oradan çıkış yaptı mı? Kesinlikle evet. İnsanlar geri dönmek için acele edecek mi? Hiç sanmıyorum" diye konuştu.

Lira üzerindeki baskının azaltılması için sürekli artan önlemlerin ülkedeki yabancı yatırımcıları kaçırdığına dikkat çekilen haberde, geçen 10 yılda yabancı yatırımcılara ait 7,3 milyar doların ülkeden çıktığı belirtildi.

East Capital'den kıdemli danışman Emre Akçakmak, "Bu yabancı yatırımcıların neredeyse tamamen terk ettiği bir pazar. Muhalefetin ekonomiyi düzeltmek için atacağı her adım yolda tümsekler yaratacak" diye konuştu.

Akçakmak ayrıca yatırımcıların ülkeye dönmek için ekonomi ve ekonomi yönetimindeki kırılma noktalarını takip edeceğini belirtti.

Birleşik Krallık merkezli varlık yönetimi şirketi Abrdn'den Kieran Curtis ise, "Türkiye'deki yabancı yatırımcı payı nadiren daha düşük olmuştu" ifadelerini kullandı.

Curtis ayrıca yatırımcıların, uzun dönem için önemli olsa da büyük politika değişikliklerinin kısa dönemde sancı getirmesinde endişe ettiğini söyledi. Curtis, birçok yatırımcının yüzde 8,5 olan politika faizinin enflasyonla mücadele için zamanla yüzde 40 seviyesine kadar yükselmesini beklediğini vurguladı.

Curtis, "Ne olursa olsun, Türkiye için çetin bir dönem olacak" diye konuştu.

Bazı uzmanlarsa Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda daha geleneksel ekonomi politikalarına yönelebileceğini söyledi. 

Büyük bir Wall Street bankasında gelişmekte olan ülkeler üzerine çalışan kıdemli bir bankacı, "Eğer Erdoğan fikrini değiştirir ve daha geleneksel bir politikaya yönelirse, bu çok iyi karşılanacaktır. Erdoğan kazanırsa, dönüş yapma ve yabancı fonları yeniden çekme zamanının geldiğini fark edebilir" diye konuştu.

Gazete Erdoğan'ın geleneksel politikalara döneceği beklentisinin, eski başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek'le yaptığı görüşmelerin ardından arttığına dikkat çekti.

Haaretz: Türkiye ekonomisi bir çarpışmaya doğru ilerliyor

İsrail merkezli Haaretz gazetesi de geçen günlerde yayınladığı analizde benzer ifadeleri kullanmış ve "Seçimi kim kazanırsa kazansın Türkiye ekonomisi bir çarpışmaya doğru ilerliyor" demişti.

Yazıda Kılıçdaroğlu'nun ortodoks ekonomi politikalarına dönüşünün Türkiye'nin kalkınması için uzun vadede önemli olsa da, kısa vadede sancı yaratabileceği ifade edilmişti.

Kısa vadeli sonuçların en önemli nedeninin faiz oranlarının yüzde 30 seviyelerine yükseltilmesi beklentisi olduğuna dikkat çekilmişti. Yazıda faizlerin yükseltilmesinin, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan yüzbinlerce konutun yapımı için gerekli kredilerin daha pahalı hale gelmesine neden olabileceği belirtilmişti.


Independent Türkçe, Financial Times, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU