NATO lideri Stoltenberg: Ukrayna kaybettiği toprakları geri almaya hazır

Kremlin, Ukrayna Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Budanov hakkında tutuklama kararı çıkardı

Ukrayna, martta 40 bin askerin daha eğitiminin tamamlandığını bildirmişti (Reuters)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın kaybettiği toprakları geri kazanmaya hazır olduğunu söyledi.

Stoltenberg, Almanya'daki Ramstein hava üssünde cuma günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın artık daha da fazla toprağını özgürleştirebileceğinden eminim" dedi.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanlarının katıldığı Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında konuşan Stoltenberg, Patriot füzelerinin Ukrayna'ya teslim edildiğini de belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da bunu doğrularken, kaç füze gönderildiğine dair bilgi paylaşılmadı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de cuma gecesi yaptığı açıklamada, yeni tugayların cepheye gönderileceğini bildirdi. 

Kaç askerin sevk edileceğine ya da savaşçıların ne zaman gönderileceğine dair bilgi paylaşmayan Zelenski, hedeflerinin Rus askerleri topraklarından atmak olduğunu da yineledi.

Ramstein'daki toplantıda konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise Ukrayna ordusunda 9 mekanize tugayın eğitimlerini tamamladığını ve savaşa hazır olduğunu söyledi. 
 


Öte yandan Rus devletine ait RIA ajansı, Ukrayna Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Kirilo Budanov hakkında cuma günü tutuklama kararı çıkarıldığını bildirdi. 

Moskova'daki mahkemenin açıkladığı kararda, Budanov'un Rusya'da düzenlenen "terör saldırılarından" sorumlu olduğu öne sürüldü. 

Rusya devletinin iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB), 8 Ekim'de Kerç Köprüsü'ne düzenlenen bombalı saldırıdan Budanov'u sorumlu tuttuğu da bildirildi.

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da yer alan köprüde bomba yüklü bir kamyonun patlaması sonucu üç kişi yaşamını yitirmişti. Rusya'yla Kırım'ı birbirine bağlayan yapıda oluşan hasarın giderilmesinin ardından köprü, şubatta çift yönlü trafiğe yeniden açılmıştı.

Kiev merkezli haber sitesi Ukrayna Pravda'ya konuşan Budanov ise hakkındaki tutuklama kararı için "Memnun oldum. İşimizi ne kadar iyi yaptığımızın göstergesi" dedi.


Independent Türkçe, Pravda, Guardian, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU