Ukrayna, Shell'in Rusya'dan kazanacağı 1 milyar dolarlık "kanlı parayı" istiyor

"Finanse ettiğiniz savaşın mağdurları için kullanın"

Şirket 2022'de 39,9 milyar dolara ulaşarak bir önceki yılın kârını ikiye katlamıştı (Reuters) 

Kiev yönetimi, Birleşik Krallık (BK) merkezli petrol devi Shell'in Rusya'daki hisselerinin satılması halinde elde edeceği 1 milyar dolarlık geliri, Ukrayna'nın yeniden inşası için bağışlamasını istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ekonomi danışmanı Oleg Ustenko, söz konusu talebi 18 Nisan'da Shell'in CEO'su Wael Sawan'a gönderdiği mektupta dile getirdi.

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından Politico'nun Avrupa bürosu Politico Europe, mektupta şu ifadelerin yer aldığını aktardı: 

Tamamlanması halinde bu satışta Rusya'dan gelecek en az 1 milyar dolarlık nakit para, Shell'in hesaplarına aktarılacak. Bu açık ve net şekilde kanlı bir para olacak.

Ustenko, petrol devinin yöneticisinden bu miktarı Kiev yönetimine bağışlamasını isteyerek, şunları yazdı: 

Shell'i, Rusya'ya yapacağı satışlardan veya temettüden elde edeceği geliri, bu varlıkların finanse ettiği ve körüklediği savaşın mağdurları için kullanmaya çağırıyoruz.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl şubatta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Batılı birçok şirket ülkeden çekilme kararı almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Shell de Rusya'dan çekileceğini duyurmuş, bu nedenle yaklaşık 5 milyar dolarlık zarara uğrayacağını bildirmişti. 

Şirketin, Rusya'nın Kuzey Pasifik'teki Sahalin Adası'nda yer alan Sahalin-2 petrol ve doğalgaz çıkarma projesinde yaklaşık 1,6 milyar dolar değerinde hissesi de bulunuyor. 

Kremlin'in söz konusu hisselere el koyarak firmanın büyük kayba uğramasına neden olabileceği endişesi de gündeme gelmişti. 

Fakat bu ay Rus medyasında yer alan haberlerde, ülkenin en büyük ikinci doğalgaz üreticisi Novatek'in 1,16 milyar dolara Shell'in hisselerini satın alacağı iddia edilmişti. 

Shell'den kimliğini paylaşmayan kaynaklarsa Politico'ya açıklamalarında, hisselerin satılması için herhangi bir anlaşma sağlanmadığını öne sürdü. 
 


ABD ve BK'de merkezleri bulunan sivil toplum kuruluşu Global Witness'a göre söz konusu miktar, Ukrayna'nın enerji altyapısına düzenlenen saldırıların oluşturduğu maliyetin 10'da birini karşılayabilir. Birleşmiş Milletler'in geçen hafta açıkladığı verilere göre savaşta Ukrayna'nın enerji altyapısında 10 milyar dolara yakın hasar oluştu.

Shell, geçen yıl martta Rusya'dan indirimli petrol almasıyla da tepki toplamıştı. Şirket, daha sonra özür dilemiş ve Ukrayna'daki insani yardım çalışmalarına 60 milyon dolar destek göndereceklerini duyurmuştu. Söz konusu miktarın Kiev yönetimine verilip verilmediğiyse bilinmiyor.


Independent Türkçe, RT, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU