Myanmar'da cuntanın uçaklarla bombaladığı köyde yaşayanlar: 186 kişi öldürüldü, daha kaç çocuk ölmeli?

"Hayvanlardan daha vahşiler"

Cunta yönetime el koyduğundan beri ülkede büyük çatışmalar yaşanıyor (AP)

Myanmar ordusunun sivillerin de yer aldığı bir kasabaya düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınları, yaşadıklarını anlattı.

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından CNN'in görüştüğü ve kimliklerini paylaşmayan kişiler, ordunun 11 Nisan'da Sagaing bölgesindeki Pa Zi Gyi köyünde düzenlediği hava saldırılarında katliam yaşandığını söyledi.

Görgü tanıklarının anlattığına göre yerel saatle 7.45'te başlayan saldırıda, bir savaş jeti köyde toplanan kişilerin üzerine iki bomba attı. 

Bunun ardından bir savaş helikopteri de 15 dakika boyunca yaralılara ve onlara yardım etmeye çalışanlara ateş açtı.

Saldırıda üç yaşındaki kızını kaybettiğini söyleyen bir baba, şöyle konuştu: 

Ortalık savaş alanına dönmüştü. Her yerde parçalanmış cesetler vardı. Bağırsakları dışarı çıkmış bir kadın gözümün önünde öldü. Titriyordum ve korkuyordum. Neden kendi yurttaşlarını öldürdüler?

Birkaç saat sonra kızının yanı sıra kendi annesinin ve babasının cansız bedenlerini de bulduğunu söyleyen kişi, "Babamın belinden aşağısı kopmuştu, annemin cesedi tanınmaz durumdaydı, kızımın da kafası kopmuştu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akrabalarından 7 kişiyi kaybettiğini belirten baba, 7 yaşındaki en büyük kızınınsa kurtulduğunu ifade etti.

CNN'e konuşan bir başka görgü tanığıysa uzaktan akrabalarından 30 kişiyi kaybettiğini söyledi. Bunlardan en büyüğünün 70, en küçüğününse iki yaşında olduğunu belirtti.

Görgü tanığı şu ifadeleri kullandı: 

Burada öğrenciler, hamile kadınlar ve yaşlılar vardı. Bu kişiler nasıl bir tehdit yaratmış olabilir ki? Ordudakiler insan değil. Hayvanlardan daha vahşiler.

Saldırıda bir yaşındaki yeğeniyle üç yaşındaki kuzeninin öldüğünü söyleyen bir başka kişiyse "Harekete geçilmesi için daha kaç çocuğun ölmesi lazım?" ifadelerini kullandı.

Darbe karşıtı Ulusal Birlik Hükümeti'nin (NUG) İnsan Hakları Bakanı Ang Myo Min, söz konusu saldırıda, 40'ı çocuk 186 kişinin öldürüldüğünü savundu. Bir görgü tanığıysa saldırının yaşandığı sırada köyde yaklaşık 300 kişinin olduğunu iddia etti.

Min, CNN'e açıklamasında ordunun 20 Nisan'da köye yeniden hava saldırısı düzenlediğini ve sağ kalanları öldürmeleri için 200 asker gönderdiğini öne sürdü. Yayın kuruluşu iddianın henüz doğrulanamadığını, cuntanın da yorum talebini reddettiğini bildirdi. 

CNN, saldırının düzenlendiği Sagaing bölgesindeki çoğu yerin darbe karşıtı Halk Savunma Güçleri (PDF) ve Ulusal Birlik Hükümeti'nin kontrolünde olduğuna dikkat çekti. Haberde, cuntanın darbe karşıtı tüm yapıları "terörist" diye nitelediği belirtildi.
 


Cunta sözcüsü Zaw Min Tun, saldırının PDF'nin yeni ofis binasının açılışında yer alan "teröristlere" karşı düzenlendiğini öne sürmüştü. Sözcü, bu kişilerin köyde mühimmat depoladığını, belirli bölgelere mayın döşediğini ve sivilleri kendilerine yardım etmeye zorladığını iddia etmişti. 

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkedeki siyasi gerilimin tırmanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. 

Ülkenin devrik lideri Ang San Su Çi de toplamda 33 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cunta karşıtı Siyasi Tutukluları Yardım Kuruluşu'na göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi yaşamını yitirirken, 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Askeri mahkemeler de ikisi çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU