Gizli Pentagon belgeleri: Rus generaller, Putin'in kanser olmasından faydalanarak savaşı sabote etmek istiyor

Pentagon'dan sızan gizli belgelerde, Putin'in kanser tedavisi gördüğü ve iki Rus generalin bundan faydalanarak savaşı sabote etmek istedikleri iddiası da yer alıyor

Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov, ocakta Ukrayna'daki savaştan sorumlu komutan olarak atanmıştı. Gerasimov, 14. ayını dolduran savaşta aynı görevi yürüten üçüncü kişi konumunda (Reuters)

Pentagon'dan sızan "çok gizli" damgalı istihbarat belgelerinde, Rusya lideri Vladimir Putin'in hasta olduğuyla ilgili uzun süredir konuşulan iddialar da yer aldı.

Yeni ortaya çıkan ve Ukrayna istihbaratına dayandırılan bir belgede, Putin kemoterapi görürken, Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un savaşı "sabote edebileceği" belirtildi.

5 Mart tarihli belgede ABD istihbaratının hastalık iddialarını doğruladığına ilişkin bir emare bulunmuyor. Ancak belge, istihbarat görevlilerinin Putin'in hasta olduğu dedikodularını Pentagon liderliğine raporlamaya değer bulduğunu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna istihbaratının Kremlin yetkililerine erişimi olan bir Rus kaynaktan edindiği bilgilerin yer aldığı belgede, "Rusya, Taganrog'daki güçlerini Mariupol'e kaydırmayı ve güney cephesine odaklanmayı planlıyor. Planlanan saldırının, Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un Putin'i sabote etme stratejisinin bir parçası olduğundan şüpheleniliyor" ifadeleri bulunuyor.

Bir kaynağın 22 Şubat'ta bildirdiği, Gerasimov'un Rus saldırısını sabote etme çabalarına devam ettiği yönündeki iddiasının yer aldığı belgede, Rus generalin 5 Mart'ı beklediği öne sürülüyor. 

Belgede bu tarih için, "Putin'in bir kemoterapi kürüne başlayacağı ve bu nedenle savaş çabalarına etki edemeyeceği iddia ediliyor" ifadesi kullanılıyor.

70 yaşındaki Rus liderin kanser olduğu iddiaları yeni değil. Kremlin, Putin'in sağlık durumu konusunda ağzı sıkı bir tutum sergilese de, Rus liderin hasta olduğuna ilişkin iddialar belirli aralıklarla Batı medyasında yer alıyor. Ancak bu dedikoduları destekleyen somut bir kanıt veya bilgi henüz ortaya çıkmış değil.

Washington Post: Savaş Rusya'nın özel birliklerini yok etti

Washington Post gazetesinin ele geçirdiği bir diğer Pentagon belgesinde ise, savaşın Rusya'nın özel eğitimli birliklerini büyük ölçüde yok ettiği belirtildi.

"Spetsnaz" ismi verilen özel eğitimli askerlerin normalde yüksek riskli görevlerde kullanıldığı ancak savaşın başlamasından itibaren Rus generallerin düzenli birliklerine güvenmediği için spetsnaz birliklerini direkt cepheye gönderdiği belirtildi. 

Belgede, bu birliklerin cephe hattında hızlı bir şekilde yok olmasının Rusya'nın konvensiyonel savaş operasyonlarını destekleyecek gizli operasyonlar yapma kabiliyetini azalttığı belirtildi.

ABD istihbaratının Rusya'nın özel komando birliklerini düzenli olarak takip ettiği anlaşılan belgelere göre, bir birlikte cepheye gidenlerin sadece 5'te 1'inin geri döndüğü, diğer iki spetsnaz birliğinde ise zayiat oranının yüzde 90'lara kadar ulaştığı ifade edildi. ABD istihbaratının takibindeki 346. Spetsnaz Birliği'nde de 900 personelden sadece 125'inin hayatta kaldığı öne sürüldü.

Belgede ABD istihbaratının Ukrayna'dan Rusya'ya dönen özel birlikleri takip ettiği ancak 25. Spetnaz Alayı'na ilişkin detaylı bir istihbarat alınamadığı belirtildi. Buna gerekçe olaraksa, çok ciddi seviyedeki personel ve ekipman kaybı gösterildi.

Pentagon belgesinde, özel komando birliklerinin Rus ordusunun en ileri eğitim alan birlikleri olduğu ve en az 4 yıl özel eğitim aldıkları ifade edilirken, Moskova'nın özel eğitimli asker kaybını telafi etmesinin 10 yıl sürebileceği belirtildi.

Rus hükümetinde "ölü sayısı" kavgası

The New York Times'ın haberleştirdiği bir diğer gizli belgeye göreyse, Rus istihbarat servisi FSB ile Rusya Savunma Bakanlığı arasında Ukrayna'daki Rus kayıplarına ilişkin anlaşmazlık bulunuyor.

Elektronik dinleme yoluyla edinilen bilgilerin yer aldığı belgede, FSB'nin kapalı kapılar ardında Savunma Bakanlığı'nı Rus askeri kayıplarının gerçek sayısını bildirmemekle suçladığı belirtiliyor.

FSB'nin ayrıca Savunma Bakanlığı'nı can kaybı rakamlarında Rus Ulusal Muhafızları, Wagner Grubu ve Kadirov komutasındaki Çeçen askerlerin yer almadığı için eleştirdiği ifade ediliyor.

Belgede, "FSB, savaşta ölen veya yaralanan Rusların gerçek sayısının 110 bine yakın olduğuna inanıyor" deniyor.

Pentagon'dan sızan belgede, "Elde edilen bulgular, askeri yetkililerin kötü haberleri emir komuta zincirine iletmeye gönülsüz olduğunu gösteriyor" değerlendirmesi yapılıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı son olarak eylülde can kaybı sayısını 5 bin 937 olarak açıklamıştı. Daha sonra konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmamıştı.


Independent Türkçe, VICE, The Washington Post, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU