Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, pazartesi günü ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Prothom Alo'nun, demokrasinin ve halkın düşmanı olduğunu söyledi.
Başbakanın bu ifadesi, insan hakları gruplarının 170 milyon nüfuslu ülkede basın özgürlüğünün azalmasıyla ilgili endişelerini dile getirdiği bir zamanda geldi.
Bengalce yayın yapan gazetenin muhabiri Şamsuzzaman Şams'a, Güney Asya ülkesindeki yükselen gıda fiyatları hakkında "yalan" haber yapmaktan dava açıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şams, 26 Mart'ta yayımlanan haberinde bir işçinin yüksek enflasyon ve diğer nedenlerden ötürü hayatta kalma mücadelesi verirken ülkenin bağımsızlığının onun için pek bir şey ifade etmediğini söylediğini aktardı. Fakat haber, gazetenin Facebook sayfasında paylaşılırken alıntılanan kişinin yerine yanlışlıkla başkasının fotoğrafı kullanıldı.
Yerel basında çıkan haberlere göre gazete, 40 yaşındaki Zakir adlı işçiden yapılan alıntıyla, Zakir olarak tanımladığı bir çocuğun fotoğrafını kullandığı için eleştirildi.
Prothom Alo kısa süre sonra haberi ve fotoğrafı düzeltti.
Hasina pazartesi günü mecliste yaptığı konuşmada, "Küçük bir çocuğa Tk10 (yaklaşık 2 TL) vermek, ona yalan söyletmek, çocuğun ağzından bazı kelimeler almak… kelimeler nelerdi? [Biz] pirinç, et ve balığa [sahip olma] özgürlüğü istiyoruz" dedi.
Gazetenin adı Prothom Alo (ilk ışık), ama karanlıkta yaşıyor. Prothom Alo, Bangladeş Avami Birliği'nin, demokrasinin ve halkın düşmanıdır.
Hiçbir zaman bu ülkenin istikrarlı olmasını istemezler.
Şams, 30 Mart'ta başkent Dakka'nın banliyösündeki evinden alınırken, dizüstü bilgisayarına ve iki telefonuna el kondu. Gazeteci, Bangladeş'in baskıcı Dijital Güvenlik Yasası uyarınca suçlandı. Ülkedeki insan hakları savunucuları ve avukatlar, yasanın hükümeti eleştirenleri susturmak için bir araç olarak kullanıldığını iddia ediyor.
Prothom Alo editörü ve yayıncısı Matiur Rahman, adı verilmeyen bir kameraman yardımcısı ve başkaları da aynı mahkemede dava edildi.
Şams daha sonra 3 Nisan'da kefaletle serbest bırakıldı.
AFP'nin yerel bir düşünce kuruluşuna dayanarak aktardığına göre, 2018'de yürürlüğe girmesinden bu yana, Dijital Güvenlik Yasası kapsamında yaklaşık 280 gazeteci dahil neredeyse üç bin kişiye yasal suçlama yöneltildi.
Geçen ay, ülkenin muhalefet partisinin yayımladığı tek gazete, hükümetin lisansını askıya alması sonrasında yayına son vermişti. Muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin 30 yılı aşkın süredir sözcüsü olan, Bengalce yayın yapan gazete Dainik Dinkal, şubat sonunda basımı durdurmuştu.
Sınır Tanımayan Gazeteciler, Bangladeş'i 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 162'nci sıraya koymuştu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/asia/south-asia
Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş
© The Independent