17 Ağustos 1999’da yaşanan 7.4 büyüklüğündeki Marmara depreminde resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı ve 505 kişi de sakat kaldı.
20 yıl önce yaşanan depremin merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde hayatını kaybedenler saat 03.02'de saygı duruşuyla anıldı.
İstanbul, Sakarya ve Yalova’da da depremde hayatını kaybedenler düzenlenen anma törenleriyle anıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Gölcük’te Kavaklı Sahili'ndeki Deprem Anıtı önünde depremin 20. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliğinde, felaketin yaşandığı saat olan 03.02'de anıta çelenk konuldu.
Daha sonra saygı duruşunda bulunulup, depremde yaşamını yitirenler için dua edildi.
Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, burada yaptığı konuşmada, bundan 20 yıl önce bu saatte büyük bir deprem yaşandığını belirterek, hassasiyet gösterip buradaki anma etkinliğine katılanlara teşekkür etti.
“Unutmadık, unutmayacağız”
Depremde göçük altında kalan ve dört gün enkaz altında kurtarılmayı bekleyen Suna Karakaya, depremde annesi, kardeşi kuzenini kaybettiğini belirterek şunları söyledi:
Fransız kurtarma ekibinin köpeği beni buldu. 3 ay hastanede yattım. Annemler 7 gün sonra enkazdan çıkmış. Üzücü şeyler duydum. Zor günlerdi. Depremde amcamın oğlu, kardeşim ve annemi kaybettim. Kardeşim 13 yaşındaydı. Babamla göçükte yüzüğümü alüminyuma vurarak haberleşiyordum. Çünkü nefes almakta güçlük çekiyordum. Tüp gaz kokuları vardı. Allah kimseye yaşatmasın. 20 yıl geçti ama sanki dün gibi aklımızdan hiç çıkmadı. Çocuklarıma da yaşananları anlatıyorum. Allah bir daha yaşatmasın. Unutmadık, unutturmayacağız.
İstanbul
Avcılar Beldediyesi ve Avcılar Kent Konseyi tarafından Marmara depreminin 20. yıl dönümü dolayısıyla Marmara Caddesi'ndeki Deprem Anıtı önünde saat 03.02'de saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törene, depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ile vatandaşlar katıldı.
Burada konuşan Avcılar Belediye Başkan Vekili Tuncay Gündüz, 17 Ağustos'un, acılarının tazelendiği gün olduğunu söyledi.
Gündüz, bu tarihin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen kendileri için hala kapanmayan bir yara olduğunu belirterek, "Komşumuzu, eşimizi, dostumuzu, ailemizi, 18 bin vatandaşımızı yitirdiğimiz kara bir gündür 17 Ağustos." dedi.
Sakarya
Sakarya'da da felaketin yaşandığı saat olan 03.02'de anma etkinliği yapıldı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesince Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törende, Kur'an-ı Kerim okundu.
Din görevlileri tarafından sela, Yasin-i Şerif ve hatim dualarının okunduğu programda, vatandaşlar zaman zaman duygu dolu anlar yaşadı.
Saatler 03.02'yi gösterdiğinde İl Müftüsü İhsan Açık tarafından sela eşliğinde hayatını kaybeden 3 bin 891 kişi için dua edildi.
Yaşamını yitirenler su altında anıldı
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki Marmara depreminde yaşamını yitirenler, su altında anıldı.
Değirmendere Sualtı Topluluğu'nca (DESSAT) fay hattının, kıyıdaki otel, vapur iskelesi, çay bahçesi, ev gibi yapıları denize çekmesiyle Değirmendere sahilinin 180 metre açığındaki "su altı şehri"ne dalış gerçekleştirildi.
Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin de aralarında bulunduğu 60 dalgıç, gün boyunca gerçekleştirdikleri dalışlarla depremde yaşamını yitirenleri andı.
Independent Türkçe