Çocuk istemeyen dev sıçanlar vajinalarını kapatabiliyor

Araştırmacılar bu hayvanların anatomileri hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor

Uzmanlar bulguların, insan gibi diğer memelilerin üreme sistemlerini iyileştirmede kullanılabileceğini söyledi (Cornell Üniversitesi)

Bilim insanları, vajinasını açıp kapatabilen dev Afrikalı keseli sıçanlarıyla ilgili bir çalışma yaptı. 27 Mart'ta Current Biology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada, yetişkin hayvanlarda bir zamanlar sabit olduğu düşünülen özelliklerin bazı koşullarda nasıl değişken hale gelebileceği incelendi.

Dev Afrikalı keseli sıçanların vajina girişi, diğer çoğu memelinin aksine yetişkinliğe kadar kapalı. Bu hayvanlar doğum yaptıktan sonra bile vajinasını açıp kapatabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dev Afrikalı keseli sıçanlarından mayın ve bombaların tespitinde yararlanılıyor. Bu hayvanlar tüberkülozu da saptayabiliyor. Araştırmacılar önemli özellikleri sebebiyle üremesini istese de bu hayvanları yüksek oranda yetiştirmek zor. Buradan hareket eden Cornell Üniversitesi'nden uzmanlar, 51 dişi dev Afrikalı keseli sıçanını analiz etti.

17 sıçanda 23 kez üreme durumlarının değiştiği, yani vajinanın açılıp kapatıldığı görüldü. Üreme dönemindeki bir dişi öldüğünde, 7 sıçanın vajinasının açıldığı tespit edildi.
 

Dev Afrikalı keseli sıçanı
(Angela Freeman)


Ayrıca vajinası açık ve kapalı dişilerin vücut kütlesi ve uzunluğunun farklı olmadığı belirlendi. Ancak vajina derinliği, meme ucu boyutu ve rahim genişliği açısından değişiklik gösterdiği kaydedildi. İki grubun idrarında ve dışkısındaki bileşikler de epey farklıydı.

Bilim insanları, sıçanların vajinasını nasıl kapattığıyla ilgili iki hipotez geliştirdi. Bunlardan biri, “dominant” dev Afrikalı keseli sıçanların diğer dişilere feromon ya da idrar kokusu yoluyla vajinalarını kapatmalarını sağlayan bir sinyal gönderiyor olma ihtimali.

Araştırma ekibinde yer alan davranışsal ekolojist Alex Ophir, şöyle konuştu:

Bunu bir dişinin, diğer dişilerin üremesini durdurmak için yaptığı bir manipülasyon olarak yorumlayabilirsiniz. Genellikle bu durumlarda, üreyen dominant dişinin bakımına katkıda bulunmaya başlarlar.

Uzmanlar diğer hipotezde kaynak rekabetine işaret etti. Yani bir popülasyonda fazla yavru olursa yavruların gıdaya erişimi kısıtlanabiliyor. Bu yüzden dev afrikalı keseli sıçanların vajinalarını kapatabileceği düşünülüyor.

Ophir, bu hayvanların koku alma sisteminin nasıl çalıştığı üzerine araştırmaya devam edip anatomileri hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.

 

Independent Türkçe, Phys.org, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU