Rusya cepheye "tankeştayn" gönderiyor

"Rus ordusunun durumunu gösteriyor"

Aracın üstüne monte edilen taretin 1945'ten kalma olabileceği düşünülüyor (@NOELreports / Twitter)

Rusya'nın Sovyet dönemi bir gemi taretini eski model zırhlı araca takarak ürettiği "tankın" görüntüsü tartışma yarattı.

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Telegraph'ın "tankeştayn" diye nitelediği aracın fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı.

Görüntülerin nerede ve ne zaman çekildiği bilinmezken, haberde yapılan incelemede araçtaki taretin, Sovyet döneminden kalma savaş gemilerinde kullanılan 25 milimetrelik çift namlulu bir uçaksavar olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu taretin takıldığı aracınsa yine Sovyet döneminden kalma MT-LB model amfibiyen zırhlı personel taşıyıcısı olduğu ifade edildi. 60 kilometre hıza çıkan zırhlı aracın 1960'larda üretildiği yazıldı. Öte yandan haberde bazı parçaların 1945'ten kalma bile olabileceğine işaret edildi.

BK merkezli istihbarat ve jeopolitik risk analizi firması Sibylline'dan Justin Crump, Rus donanmasının kara güçlerine kıyasla daha iyi durumda olduğuna dikkat çekerek, Kremlin'in tükenen kaynaklarını idareli kullanmaya çalıştığını ve zor durumda kaldığı için çok eski parçaları bile işlevsel şekilde değerlendirmek istediğini belirtti.
 


BK ordusundan emekli tank komutanı Hamish de Bretton-Gordon ise benzer araçları Suriye'de IŞİD'in elinde de gördüğünü söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

Sözüm ona birinci sınıf orduya sahip bir ülkenin El Kaide ve IŞİD gibi terör örgütlerine benzer şekilde teçhizat parçalarını bir araya getirmek zorunda kalması, Rus ordusunun içinde bulunduğu tehlikeli durumu gösteriyor.

BK Savunma Bakanlığı pazartesi günü yayımladığı açıklamada, zırhlı araçları savaşta ağır hasar gören Rusya'nın yazdan beri toplamda 800 tane T-62 model tankı cepheye sürmek zorunda kaldığını iddia etmişti. 60 yıllık tankların depolardan alınıp yeni silahlarla donatıldığı bildirilmişti.

Ayrıca ilk kez 1954'te kullanılan BTR-50 model Sovyet amfibiyen zırhlı personel araçlarının da Ukrayna cephesinde kullanıldığının tespit edildiği bilgisi paylaşılmıştı.



Independent Türkçe, Telegraph, Ukrinform

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU