Ünlü spekülatör Soros'tan Güneş'i karartma projesine yatırım çağrısı

Soros, "Dünya'nın yukarısında beyaz bulutlar yaratılabileceğini" söylüyor

91 yaşındaki George Soros'un Açık Toplum Vakıfları, çok sayıda ülkede darbe ve rejim değişikliklerinin içinde yer almakla suçlanıyor (Reuters)

İklim krizinin etkilerini hafifletme amacıyla "Güneş'i karartma" çalışmalarına ünlü iş adamı George Soros'tan da destek geldi.

Teknoloji sitesi Fortune'ın haberine göre Soros, dün (19 Şubat) sona eren Münih Güvenlik Konferansı sırasında tartışmalı projeye desteğini dile getirerek, yatırım çağrısında bulundu.

Güneş jeomühendisliği diye de bilinen tartışmalı proje, atmosferdeki sera gazlarının neden olduğu ısınmayı azaltmak için Dünya'ya ulaşan Güneş ışığı miktarını azaltma fikrini temel alıyor.

Proje, Güneş ışığını uzaya geri yansıtmak için atmosfere partiküller püskürtmeyi ve bunun Dünya üzerindeki olası sonuçlarını değerlendirmeyi içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yöntem hava araçlarıyla atmosferin stratosfer katmanına çeşitli gaz ve partiküllerden oluşan ince bir sis yaymak demek. Bazı bilim insanları bu sayede Güneş ışığının bir kısmının uzaya geri yansıyacağına ve gezegenin soğuyacağına inanıyor.

Bu yüzden de proje, medyada sıklıkla "Güneş'i karartmak" diye niteleniyor.

Soros bu projeye yatırım çağrısını 16 Şubat'ta yaptığı konuşmada dile getirdi.

Arktik Okyanusu'nun "Güneş ışığını uzaya geri yansıtan kar ve buzla kaplı olduğunu" söyleyen milyarder, yükselen küresel sıcaklık nedeniyle bu örtünün hızla eridiğini vurguladı.

Soros'a göre Güneş jeomühendisliği bu örtünün yeniden sağlamlaşmasını sağlayabilir. Milyarder spekülatör, proje sayesinde "Dünya'nın yukarısında beyaz bulutlar yaratılabileceğini" ve Arktik Okyanusu'nun yeniden dondurulabileceğini ileri sürüyor:

Uygun bilimsel önlemler alındığında ve yerli topluluklarla istişare edildiğinde bu proje, tüm küresel iklim sistemine yön veren Arktik iklim sisteminin yeniden istikrara kavuşturulmasına yardımcı olabilir.

 Soros, "Uluslararası finans kurumlarımızı, özellikle de Dünya Bankası'nı iklim değişikliğine odaklanmaya yönlendirmeliyiz" diye ekledi:

Mesaj açık: İnsan müdahalesi daha önce istikrarlı bir sistemi yok etti ve onu yeniden kurmak için hem yerel hem de uluslararası insan yaratıcılığına ihtiyaç duyulacak.

Atmosfere gaz salmak

Söz konusu fikir ilk kez 1989'da Harvard Üniversitesi'nde görev alan Prof. David Keith tarafından incelenmişti. O tarihten beri zaman zaman dile getirilse de birçok uzman bu fikre şüpheyle yaklaşıyor.

Zira uzmanlar hangi gaz ve partiküllerin kullanılması gerektiğinde hemfikir değil.

Ayrıca fikrin işe yarayıp yaramayacağı veya istenmeyen sonuçlara yol açıp açmayacağı da bilinmiyor.

Beyaz Saray da araştırıyor

Güneş jeomühendisliği araştırmalarına ekim ayında Beyaz Saray da dahil olmuştu. Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politika Ofisi'nin, 5 yıllık bir araştırma projesini koordine edeceği bildirilmişti.

Güneş'ten gelen ışığın bir kısmını engelleme fikri 2020'de Güney Afrikalı bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmayla da gündeme gelmişti.

Cape Town Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, kentin üzerindeki atmosfere büyük miktarda kükürt dioksit gazı salmayı ve Güneş'i "karartarak" su kaynaklarını korumayı amaçladıkları bir plan hazırlamıştı.

Bu planın su kıtlığı riskini 2100'den önce yüzde 90 oranında azaltacağı ifade edilmişti.

Ancak birçok uzman bu fikre karşı çıkmıştı. Kükürt dioksit tekniğinin çevre ve insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri olabileceği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Fortune, Futurism, Georgesoros.com

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU