ABD ordusu: "Casus balonda" sensörler ve elektronik ekipmanlar bulduk

Beyaz Saray, tanımlanamayan cisimlerin uzaylılarla bağlantısı olmadığını savundu

ABD Donanması, 4 Şubat'ta vurulan "casus balonun" enkazını ele geçirmişti (AFP)

ABD ordusu, 4 Şubat’ta vurulan balonda istihbarat toplamakta kullanılan elektronik ekipmanlar bulunduğunu öne sürdü.

ABD Kuzey Komutanlığı’nın (USNORTHCOM) pazartesi günü yaptığı açıklamada, balonun enkazının önemli bölümünün ele geçirildiği, incelemelerde cihazda elektronik parçalar ve sensörler tespit edildiği belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP, bu parça ve sensörlerin istihbarat toplamak amacıyla kullanıldığı ihtimali üzerinde durulduğunu aktardı.

ABD, 4 Şubat’ta Güney Carolina açıklarında şüpheli bir ismin savaş jetleri tarafından düşürüldüğünü duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington yönetimi, cismin Çin'e ait bir casusluk balonu olduğunu ve istihbarat topladığını öne sürmüştü. Pekin ise iddiaları reddederek cismin meteoroloji balonu olduğunu ve ABD hava sahasına sürüklendiğini savunmuştu. 

İki ülke arasında gerilimi artıran olayın ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5-6 Şubat'ta Pekin'e düzenleyeceği ziyareti iptal etmişti. 

Öte yandan son 10 günde ABD jetleri toplamda 4 cismi vurarak düşürdü. Bu cisimlerden Alaska’daki 10 Şubat’ta, Kanada’daki 11 Şubat’ta, ABD’deki Huron Gölü üzerindekiyse 12 Şubat’ta vurulmuştu.

ABD’nin bu cisimlerle ilgili detaylı bilgi paylaşmaması, uzaylı tartışmalarını da gündeme getirdi.

ABD ve Kanada ordusunun ortak faaliyet gösterdiği Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı'nın (NORAD) başındaki General Glen VanHerck, dünkü açıklamasında uzaylı olasılığına dair "Hiçbir ihtimali göz ardı etmiyorum" demişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise cisimlerin uzaylı ya da gezegen dışı herhangi bir unsurla ilişkili olmadığını söylemişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de cisimlerin sivil havacılık ve istihbarat toplama açısından potansiyel tehdit oluşturduğunu ifade etmişti.
 


Düşürülen cisimler arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

ABD yönetiminden bu doğrultuda net bir açıklama gelmezken, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, düşürülen cisimlerin birbiriyle alakalı olduğunu savunmuş fakat detay paylaşmamıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise cisimlerin, Çin ve hatta Rusya’nın da yer aldığı geniş çaplı bir casusluk operasyonunun parçası olduğunu öne sürmüştü. Stoltenberg, Pekin ve Moskova’nın NATO müttefiklerine yönelik istihbarat toplama çalışmalarını da artırdığını iddia etmişti.
 

aa - casus balon.jpg

Casus balonlar, Soğuk Savaş'tan bu yana kullanılıyor (AA)


Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, pazartesi günkü açıklamasında, ABD’nin geçen yıldan beri en az 10 casus balonu Çin hava sahasına gönderdiğini iddia etmişti.

Wenbin, "ABD iftira atmak, itibar zedelemek ya da çatışmayı tahrik etmek yerine önce kendi yaptıkları üzerine düşünmeli ve rotasını değiştirmeli" demişti.



Independent Türkçe, AFP, Guardian, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU