Lütfen seks olmasın, biz Y kuşağıyız: Cinsellikten uzak durmak, gençlerde moda oldu

Uzmanlar 20'li yaşlarda seks yapmadan geçen zamanın artacağını öngörürken, Olivia Petter seks yapmayı kasıtlı olarak bırakan kişilerle, bunun hayatlarını nasıl değiştirdiği hakkında konuştu

Twitter'da "cinsellikten uzak durmak 2023" diye arattığınızda binlerce kişinin yıla seks yapmadan başlamaya yemin ettiğini göreceksiniz (Unsplash)

Jill, yeni yılın ilk gününde telefonundaki tüm flört uygulamalarını sildi. 27 yaşındaki kadın, "Ne kadar bıktığımı fark ettim" diyor. Fakat bu sadece flört etmekten bıktığı ya da sonu gelmeyen kaydırmalardan sıkıldığı anlamına gelmiyordu. Sorun seksti.

Bir ilişki aramıyorum ama seks bir şekilde bir başkasıyla romantik ilişki kurmanın tek yolu haline geldi. O kadar anlamsızlaştı ki bunu neden yaptığımı sorgulamaya başladım.

Özellikle Jill'in yaşındaki birinin böyle bir çözüm bulması, kulağa alışılmadık gelebilir. 20'li yaşlarınızın cinsel açıdan en iyi döneminiz olması gerekmiyor mu? Zührevi hastalıkların umursanmadığı, pervasız bir dönem? Yine de Jill, 2023'e cinsellikten uzak durma yemini ederek başlamayı seçen, Y kuşağındaki pek çok kişiden yalnızca biri. Seks yok. Hem de hiç. Ya da en azından bir süreliğine. Teknik olarak bu, daha çok dinle ilişkilendirilen cinsellikten uzak durmaktan ziyade perhizdir. Bu iki kavram internette birbirlerinin yerine kullanılabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter'da "cinsellikten uzak durmak 2023" diye arattığınızda Jill gibi binlerce kişinin yıla seks yapmadan başlamaya yemin ettiğini göreceksiniz. Hatta flört uygulaması So Syncd'in kurucularından olan, ilişki uzmanı Jessica Alderson tarafından bu yıl The Independent'a önerilen flört trendlerinden biriydi. Alderson, "Giderek daha fazla sayıda kişinin özsevgi, saygı ve özerkliklerini daha da geliştirmek için cinsellikten uzak durmak konusunda bilinçli olmayı seçtiklerini görüyoruz" demişti.

Bunun yanı sıra, ne tür ilişkiler istediklerini daha iyi anlamayı hedefliyorlar.

Son yıllarda "özsevgi" ne kadar benimseniyorsa o kadar parodisi de yapılıyor. Fakat cinsellikten uzak durmaya geçişin sebebi de bu gibi görünüyor. En azından bir rol oynuyor gibi. Cinsellikten uzak durduğu dönemin odak noktasını değiştirmesine olanak sağlayacağını düşünen Jill için de durum kesinlikle böyle. "Hepimiz çok çabuk bir rutine düşüyoruz, düşünmeden herkesin yaptığını yapıyoruz" diyor.

Bunun bana daha fazla dayanıklılık ve özsaygı kazandırmasını umuyorum.

Benzer gerekçeler, uzun süreli bir ilişkiden çıktıktan sonra cinsellikten uzak durmayı deneyen 32 yaşındaki Sophia'ya da cazip gelmiş.

Yeniden birileriyle çıkmaya başladım ve yeni biriyle yatağa atlamadan önce kendimi tanımak için alana ihtiyacım olduğunu fark ettim.

Özsaygımı ve güvenimi kuvvetlendirmek istedim.

Sophia iki yıl boyunca cinsellikten uzak durmuş.

İşe yaradı ama yakın zamanda tekrar birileriyle çıkmaya başladım ve bundan yorulduğumu hissettim; beni cinsellikten uzak durmayı tekrar denemeye iten şey buydu. İlerlemek için geri adım atmam, kalıpları gözlemlemem ve kendim için yeni bir anlatı oluşturmaya çalışmam gerektiğini fark ettim.

Cinsellikten uzak durmanın cazibesi o kadar büyük ki ünlüler bile bu konudaki deneyimleri hakkında açık konuşuyor. Drew Barrymore, 2016'da eski eşi Will Kopelman'dan ayrılmasının ardından seksten uzak durmaya karar verdiğini ekimde açıklamıştı:

Neredeyse 48 yaşındayım ve yakınlık konusunda büyürken hissettiklerimden çok farklı duygulara sahibim.

Bekar bir anne olarak hayata atıldığımdan beri yakın bir ilişki kuramadım.

İki çocuk annesi, gelecekte bir ilişki yaşamayı düşünebileceğini ama şimdilik kendisine odaklandığını söylemişti.

İlişkilerinizde sorunlar yaşıyorsanız, cinsellikten uzak durmanın sizde işe yaraması için birçok neden var. En azından kısa bir süre için. Bu, flört etmeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Netflix'in popüler programı Too Hot to Handle, bir grup inanılmaz derecede kaslı ve azgın 20'li yaşlardaki gencin seksten uzak durarak para ödülü için yarışmasını konu alıyor. Dizinin kötü şöhretli "sanal asistan" sunucusu Lana'nın da tekrarladığı gibi amaç, doyumsuz libidonun ötesine geçen "daha derin bağlar" kurmak. Herkeste işlemiyor, sonuçta bu bir realite şov fakat bu meydan okuma, birkaç seçilmiş kişi için somut kişisel gelişimle sonuçlanma eğiliminde. Seks ortadan kalkınca, başka bir şeye yer açılıyor.

Relate'te danışman ve seks terapisti olan Tamara Hoyton, "Bazı kişiler başkalarıyla farklı bir düzlemde ilişki kurmanın nasıl bir şey olduğunu görmek için cinsellikten uzak durmayı denemeyi seçebilir" diyor.

Ya da kendilerinde gördükleri, seks ve ilişkilere fazla bel bağlama durumunu dengelemek isteyebilirler.

Hoyton, cinsellikten uzak durmanın yeniden canlanmasının modern rahatlık kültürünün bir sonucu olabileceğini öne sürüyor. "Günümüz toplumunda, ister müzik, ister yemek ya da porno olsun, bazı açılardan her şeyin her zaman ulaşılabilir olduğu hissine kapılabilirsiniz" diyor.

Buna bir panzehir olarak, Y kuşağından bazıları sağlıklı beslenme ve farkındalık gibi temiz bir yaşam anlayışına yöneliyor. Kimileri için bu, cinsellikten uzak durma fikrine kadar uzanıyor olabilir. Bazı kişiler cinsellikten uzak durarak güçlendiklerini hissettiklerini bildiriyor. Bu, arınma olarak deneyimlenen sağlıklı bir disiplin olarak görülebilir.

Seks yapmamak yalnızca bekarlara has olmak zorunda da değil. Uzmanlar, özellikle çiftler iletişim ya da yakınlıkta sorun yaşıyorsa, ilişkilerde seks yapılmayan dönemlerin önemli faydaları olabileceğini öne sürüyor. Bazı durumlarda, bu yeniden ayarlama biçimi "duyusal odaklanma" olarak adlandırılıyor.

İlişkiler ve psikoseksüellik üzerine uzmanlaşan terapist Marianne Johnson, "Bu, seksi bir kenara bırakıp diğer duyusal deneyimlere ve farklı dokunma biçimlerine odaklanarak yakınlığı yoğunlaştırmak için kullanılıyor" diyor.

Bir çiftin kendileri için neyin işe yaradığını [öğrenmelerini] ve dikkati hedef odaklı seksten [uzaklaştırmalarını] sağlayarak bir tür 'sıfırlama' yapmak yararlı olabilir.

Bu, cinsellikten uzak durmakla tam olarak aynı anlama gelmese de hedefler birbirine benziyor. 

Johnson, "Bu, odağı seksin ne anlama gelebileceğine dair tipik bir anlayıştan uzaklaştırmanın bir yolu" diye ekliyor.

 

Too Hot to Handle
Başka bir flört: Netflix'in "Too Hot to Handle" programında geçici olarak cinsellikten uzak duran yarışmacılar (Tom Dymond/Netflix)


Cinsellikten uzak durma döneminin faydaları saymakla bitmez çünkü nihayetinde bu, kişisel gelişimle ilgili. Ve bu, ilişki durumunuz ne olursa olsun her zaman bir tür aydınlanma sağlayacak bir uygulama. Sophia cinsellikten uzak durmayı bu kez flört ederken denemeyi planlıyor:

İlk başta kolay olmayacağını biliyorum.

Ama bence değerleri benimkilerle uyuşmayan kişileri elemek için harika olacak. Albert Einstein'ın dediği gibi: Sürekli aynı yöntemi tekrarlayıp farklı bir sonuç beklemek deliliktir.



https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU