"Aralıksız seks isteği", kedi büyüklüğündeki hayvanın soyunu tüketiyor olabilir

Erkek keseli kediler hayatta kalmaları söz konusu olduğunda kilo verir, saldırganlaşır ve pervasız görünür

Avustralya'nın Kuzey Toprakları kıyılarının açıklarındaki Groote Eylandt'ta bulunan vahşi bir keseli kedi (Dasyurus hallucatus) (Sunshine Coast Üniversitesi)

Yeni bir çalışmaya göre aralıksız bir cinsel dürtü, kabaca küçük bir kedi büyüklüğünde olan Avustralya'ya özgü keseli köstebeğin neslinin tükenmesine yol açıyor olabilir. Bulgular, bu türler için daha iyi koruma uygulamalarına önayak olabilir.

Kuzey keseli kedisi (northern quoll: yerel halk tarafından kediye benzetildiği için "keseli kedi" diye anılan bir keseli hayvan türü -ed.n.) tüm enerjisini tek bir üreme mevsimine verdiği bilinen en büyük memeli.

Önceki çalışmalar, bu keselilerin bir mevsimde ölene kadar çiftleştiklerini ve tekrar üremek için hayatta kalmadıklarını gösterirken, türün dişileri genellikle 4 yıla kadar yaşayıp çoğalmakta.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte, Avustralya'daki Sunshine Coast Üniversitesi'nden araştırmacıların da aralarında bulunduğu bilim insanları, erkeklerin ölüm nedeninin şimdiye kadar büyük ölçüde belirsizliğini koruduğunu belirtti.

Royal Society Open Science akademik dergisinde çarşamba günü yayımlanan araştırma, türün erkeklerinin yeterince uyumuyor olabileceğini ve bunun üreme sonrası ölümlerine katkıda bulunduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın ortak yazarı Christofer Clemente "Mümkün olduğunca sık çiftleşmek için büyük mesafeler kat ediyorlar ve görünüşe göre bu dürtüleri o kadar güçlü ki dişileri aramak için daha fazla zaman harcamak uğruna uykudan feragat ediyorlar" diye açıklıyor.

Erkek keseli kediler hayatta kalmaları söz konusu olduğunda kilo verir, saldırganlaşır ve pervasız görünür.

Clemente, "Bir şey kesinlikle sadece bir üreme mevsiminden sonra sağlıklarının bozulmasına yol açıyor ve bunun uyku yoksunluğuyla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz" diyor.

Kemirgenlerde uyku eksikliğinin tehlikeleri iyi belgelenmiştir ve uyku yoksunluğuyla ilgili özelliklerin çoğunu dişilerde değil, erkek keseli kedilerde görüyoruz.

 

Keseli

Groote Eylandt'ta, vahşi doğada yaşayan bir keseli kedi, araştırmacılar tarafından nesli tükenmekte olan keseli hayvanların davranışlarını ve kat ettikleri mesafeleri ölçmek için takılan ve içinde takip cihazı bulunan bir sırt çantası taşıyor (Sunshine Coast Üniversitesi)


Bilim insanları göre üreme mevsimi yaklaşırken erkek keseli kediler görünüşleri bakımından "kendilerini salıyor" ve kendilerini temizlemek için daha az zaman harcıyor.

Çalışma, bu keseli hayvanların bu dönemdeki durumunun parazitlerde kayda değer bir artışla birlikte gerilediğini belirtti.

Araştırmacılar çalışmada "Erkekler arasındaki dinlenme davranışının azalması, üreme sonrası ölümü açıklayabilir. Çünkü görünümdeki bozulma, uyku yoksunluğu çeken kemirgenlerde bildiriliyor" diye yazıyor.

Çalışmanın bir başka yazarı Joshua Gaschk, "Erkek keseli kedileri tek bir üreme mevsimi boyunca üreyebilirken, dişiler 4 defaya kadar üreyebilir. Bu da günlük davranışlarında herhangi bir farklılık tespit edilmemiş olsa fizyolojilerinin keşfedilmemiş bir yönü nedeniyle yok olacaklarına işaret ediyordu" diyor.

Bilim insanları bunun yerine erkek ve dişi keseli kedi davranışlarının birçok yönden önemli ölçüde farklılık gösterdiğini keşfetti.

Araştırmacılar, erkeklerin dişilerden daha az uyuduğunu ve dinlendiğini, daha fazla yürüyerek çok daha uzun mesafeler kat ettiğini buldu.

Atıfta bulunulan bir örnekte, çalışmadaki Moimoi ve Cayless adlı iki erkek, bir gecede 10 km ve 9 km'den fazla hareket etti ki bu ortalama adım uzunluğuna göre insan mesafesindeki yaklaşık 35-40 km'ye eşdeğer.

Bilim insanları, erkeklerin kendilerini temizlemek, beslemek ve yırtıcılardan korumakta daha dikkatli göründüklerini söylüyor.

Gaschk, "Uyku yoksunluğu ve buna bağlı semptomların uzun süre devam etmesi iyileşmeyi imkansız hale getiriyor ve bu üreme mevsiminden sonra erkeklerde kaydedilen ölümün nedenlerini açıklayabilir" diyor.

Erkek keseli kediler kolay av oluyor, araç çarpmalarından kaçamıyor ya da sadece yorgunluktan ölüyor.

Bilim insanları, uyku yoksunluğunun keseli kediler üzerindeki etkisine dair daha fazla bilgi sağlamak için daha fazla çalışma yapılması çağrısında bulundu.

Gaschk, "Uyku yoksunluğunun opossumlar, antechinus (keseli fareler) ve Tasmanya canavarı gibi türün diğer aile üyeleri tarafından yaşanıp yaşanmadığını belirlemek istiyoruz" diyor.

Eğer erkek keseli kediler hayatta kalmalarına zarar verecek şekilde uykudan feragat ediyorsa, uyku yoksunluğunun vücut fonksiyonu üzerindeki etkileri için mükemmel bir model tür haline gelirler.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU