Ukrayna'da bir psikiyatri hastanesini tahliye ederken aklımda tek bir soru vardı

Herson'daki ekibin karşı karşıya kaldığı kişisel riskler buna değer miydi? Eğer bu 400 kişinin hayatını korumak anlamına geliyorsa, evet

İki üç dakika içinde mayın temizleme ekiplerinin olduğu yerden gelen yaklaşık 10 patlama sesi duyduk. Her patlamanın yankısını göğsümüzde hissettik (AP)

Herson oblastından geçip şehre doğru ilerlerken, bu savaşın yüzü görülebiliyordu. Birkaç kilometre boyunca yıkım mutlaktı, kasabalar ve köyler sürekli bombardımanla haritadan silinmişti ve tek bir okul, ev veya tıbbi tesis sağlam kalmamıştı.

Herson kentine ulaştığımızda patlamalar neredeyse sürekli devam ediyordu. Şehrin farklı bölgelerinde düşen Rus top mermileri, ateşlenen Ukrayna top mermileri ve geri çekilen Rus güçlerinin geride bıraktığı mühimmatı patlatan mayın temizleme ekipleri vardı. İki üç dakika içinde mayın temizleme ekiplerinin olduğu yerden gelen yaklaşık 10 patlama sesi duyduk. Ses sağır ediciydi, her patlamanın yankısını göğsümüzde hissettik.

Herson'daki psikiyatri hastanesinin boşaltılması talebi, Ukrayna Sağlık Bakanlığı'ndan geldi. 24 saat tıbbi desteğe ihtiyaç duyan 400 kadar hasta savaş bölgesinde, bel bağladıkları ilaçlar olmadan aylarca hayatta kalmışlardı. Elektrik kesintisi, hastanenin sağlık personelinin hastalara temel bakım ve hatta yeterli gıda sağlamaya devam edememesi anlamına geliyordu ve hastane topçu ateşinin menzilinde kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki adet 50 kişilik otobüs kiraladık ve hastaları 4 grup halinde tahliye etmek üzere bir plan yaptık. Yolculuğun ikinci ayağı için özel bir tıbbi tahliye trenine aktarma yapılacaktı. Mikolayiv üzerinden Odessa'ya gidecektik. Odessa'da hastaları kabul edecek ve onlara sürekli bakım sağlayacak bir hastane belirlenmişti.

Risk Yönetimi Birimi danışmanı olarak her zaman aklımda olan soru şudur: İşimizin yarattığı etki, bu risklere değer mi? Ukrayna'daki tıp ve insani yardım çalışanları (genellikle Sağlık Bakanlığı ve yerel sivil toplum kuruluşlarından) her gün hastalarının iyiliği için zor ve çoğu zaman cesur seçimler yapmak zorunda kalıyor. Herson tahliyesini gerçekleştiren ekip için bu açıktı: 400 kişinin hayatını korumak anlamına geliyorsa, karşı karşıya kaldıkları kişisel riskler buna değerdi.

İlk 100 hastayı tahliye etmek üzere otobüslerle gittiğimizde, uygun tıbbi malzemelerden yoksun geçen ayların ve elektriksiz geçen günlerin kötü sonuçlar doğurduğu barizdi. Pek çok hasta çok zayıflamıştı ve içinde kuru ekmek olan plastik torbaları ellerinde sımsıkı tutuyorlardı. Temel ilaçları ve yemek pişirecek enerji kaynakları olmadığı için gözle görülür şekilde zayıf düşmüşlerdi. İnsanlar otobüse binerken patlamalar devam etti. Bazı hastalar uzun süredir dışarı çıkmamıştı ve şimdi dondurucu soğukların ve otobüsün camlarını sarsan patlamaların şokuyla karşı karşıyaydılar.

Tahliye devam ederken, hastanenin sağlık personelinin çoğu ağlıyordu. Bunlar çok uzun zamandır birlikte çalıştıkları hastalarıydı. Şimdi hastane kapanacaktı ve onları bir daha asla göremeyebilirlerdi. Hastane müdürünün cebinden eski, zarif bir kalem çıkarıp hemşirelerden birine verdiğini gördüm. Sonradan öğrendim ki bu kalem, müdürün hastaneyi kuran babasına aitmiş. Müdür 30 yıldır bu görevdeydi ama bir kez ayrıldığında geri dönmesinin pek muhtemel olmayacağını biliyordu.

Hastalar otobüse bindikten sonra geri dönüş yoktu ve bakım görevimiz otobüsteki herkesi kapsıyordu. Taşıdığımız her insanın özel tıbbi ihtiyaçları vardı ve muhtemelen bizimle aynı korkuyu hissediyorlardı. İyi bir iletişim ve bakımın sürekliliğini sağlamak için her otobüste hastaneden üç hemşire vardı, kendi doktorumuz Albina da hemşireler ve hastalarla birlikte çalışıp bakımın sürekliliğini sağlamak için oradaydı. Kalabalık bir otobüste ön cepheye yakın ihtilaflı topraklarda seyahat etmek herkes için korkutucu. Birçoğu hareketliliğini sınırlayan rahatsızlıklara sahip hastalarımız için nasıl bir his olduğunu hayal edemiyorum.

Gerçek şu ki, her ekip onların yaptığını yapmazdı. Risk seviyesi açık olsa da insan hayatını koruma arzuları cesurcaydı. Tahliye sonunda güvenli bir şekilde gerçekleştirilse de hâlâ cephe hattına yakın bölgelerde yaşayan ve yardıma ihtiyacı olan çok sayıda kişi var. Bu kişilerin çoğu yaşlı, kronik hastalıklarla yaşıyor veya hareket kabiliyetleri kısıtlı. Bizimki gibi kuruluşlar için daha yapılacak çok şey var.

400 hastanın tümünün tahliyesi ve güvenli bir şekilde sevk edilmesi 6 Aralık 2022'de tamamlandı ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ekipleri Herson'da 6 gün içinde 818 sağlık muayenesi gerçekleştirdi. Savaşın başladığı şubattan bu yana MSF, şu anda bin kilometreyi bulan cephe hattına yakın bölgelerden 2 bin 538 hastayı sevk etti. Ukrayna'daki savaş neredeyse 9 yıldır tüm şiddetiyle devam ediyor.

Julien Binet, Sınır Tanımayan Doktorlar'ın güvenlikten sorumlu irtibat kişisidir



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU