Evrenin başlangıcına doğru bakan NASA, Samanyolu'na şoke edici derecede benzeyen galaksiler buldu

Uzak bir galaksinin Hubble tarafından çekilen fotoğrafının, net yapısını ve ilgi çekici "çubuklarını" gösteren yeni JWST görüntüsüyle karşılaştırılması (NASA/CEERS/Austin'deki Teksas Üniversitesi)

Evrenin başlangıcına yakın bir zamandan, bizimkine şoke edici derecede benzeyen galaksiler bulunmuş gibi görünüyor.

Keşfi NASA'nın, kozmos tarihinin derinliklerine bakabilen James Webb Uzay Teleskobu'nu (JWST) kullanan bilim insanları yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları bunu yaparken "yıldız çubukları" olan galaksiler buldu. Yıldız çubukları, galaksilerin ortasından en uzak disklerine kadar uzanan uzun yıldız topluluklarıdır.

Araştırmacılar bu galaksilerin, evren şu anki yaşının sadece yüzde 25'i kadarken var olduğunu söylüyor.

Bu tür çubuklu galaksiler daha önce kendi Samanyolumuzda da görülmüştü. Ancak onları kozmosun gelişiminde bu kadar erken görmek, galaksilerin nasıl evrimleştiğine dair bildiklerimizin yeniden yazılmasını gerektirecek.

JWST'nin sahip olduğu daha fazla ayrıntı, erken galaksileri bu çubukları tespit etmeye yetecek ayrıntıda görmek için gereken dönüm noktası gibi duruyor. Hubble Uzay Teleskobu'nun yaptığı önceki gözlemler EGS-23205 galaksisini ilgi çekici bir leke olarak gösterirken, JWST'den gelen yeni görüntüler onu uzanan çubuklarla net bir girdap olarak gösteriyor.

Austin'deki Teksas Üniversitesi'nde astronomi profesörü olan Shardha Jogee yaptığı açıklamada, "Bu verilere bir kez baktım ve 'Diğer her şeyi bırakıyoruz!' dedim" diye konuştu.

Hubble verilerinde neredeyse hiç görünmeyen çubukların JWST görüntüsünde ortaya çıkması, JWST'nin galaksilerin altında yatan yapıyı görmedeki muazzam gücünü gösteriyor.

Bilim insanları, daha sonra EGS-24268 olarak bilinen ve yine yaklaşık 11 milyar yıl öncesine ait başka bir galaksi buldu. Bu iki galaksi, evrenin başlangıcına şimdiye kadar bulunan diğer örneklerden çok daha yakın.

Bu çubuklar sadece galaksileri yeni ayrıntılarıyla göstermekle kalmıyor. Aynı zamanda galaksilerin evriminin önemli bir parçasını oluşturan bu çubukların keşifi, erken galaksilerin bizim fark etmediğimiz şekillerde gelişmiş olabileceğine işaret ediyor.

Profesör Jogee, "Çubuklar galaksilerdeki tedarik zinciri sorununu çözüyor" dedi.

Tıpkı hammaddeyi limandan, yeni ürünler üreten iç bölgelerdeki fabrikalara taşımamız gerektiği gibi, çubuk da gazı güçlü bir şekilde merkezi bölgeye taşıyor ve gaz burada galaksinin geri kalanından genellikle 10 ila 100 kat daha hızlı bir şekilde, çabucak yeni yıldızlara dönüşüyor.

Bu çubuklar mevcutken, örneğin erken galaksiler kozmosun erken dönemlerinde yıldız üretmeye başlamanın bir yolunu bulmuş olabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU