Rishi Sunak'a meydan okundu: "Bir milyon sterlin için bir aylığına vegan olur musun?"

The Independent Özel Haber: Başbakana, ocakta gezegen için et ve süt ürünlerinden vazgeçmeyi seçmesi karşılığında yüklü bir meblağ teklif edildi

Bir görsel sanatçının, bu hafta reklam panolarında yerini alacak reklam modeli çalışması (Generation Vegan)

Rishi Sunak'a, 1 milyon sterlin (yaklaşık 22 milyon 606 bin TL) bağış karşılığında bir aylığına vegan olması için meydan okundu.

Bu 1 milyon sterlin, zararlı sera gazı salımlarının başat nedenin hayvancılık olduğunu savunan bir vegan kuruluş aracılığıyla zengin bir bağışçıdan geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağışçı ve Generation Vegan, Birleşik Krallık'ın (BK), "insan kaynaklı salımlarının en az yüzde 16,5'ini" oluşturan et ve süt ürünleri tüketimini büyük ölçüde azaltmadan net sıfır hedefine ulaşamayacağını belirtiyor.

Pazartesi gününden itibaren Westminster Metro istasyonundaki tüm dev reklam panoları; platformlar, trenler, yürüyen merdivenler ve turnikelerdeki reklamlarla Sunak'a yapılan meydan okumayı duyuracak.

Sunak'a hitaben bir açık mektup yayımlayan tam sayfa reklamlarsa cumartesi gününden itibaren yeni yılın ilk 10 gününde ulusal gazetelerde yer alacak.

Generation Vegan'ın CEO'su Naomi Hallum, çarşamba günü 10 Numara'ya (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.) gönderdiği mektupta, "Bir ay boyunca bitki bazlı bir diyet uygulamanız karşılığında seçtiğiniz bir hayır kurumuna 1 milyon sterlin bağışlamak istiyoruz" yazdı.

Bitki bazlı bir diyeti benimsemek, Britanya çiftçilerine ve kırsal kesime arka çıkarken, aynı zamanda salım azaltma taahhütlerimizi yerine getirmek ve halk sağlığına destek olmak adına yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri.

 

Reklam

Reklamda et ve süt ürünleri şirketlerinin en büyük fosil yakıt devlerinden daha fazla CO2 ürettiği yazıyor (Generation Vegan)


10 Numara sözcüsü, başbakanlığın teklife herhangi bir yorumda bulunmadığını söylerken, BK Başbakanı'nın potansiyel bağıştan haberdar edilip edilmediğini bilmediğini belirtti.

Bir kitapta, geçen yıl eski ABD Başkanı Donald Trump'ın "beyin hücrelerini kaybetmekten korktuğunu" iddia ederek benzer bir teklifi reddettiği öne sürülmüştü.

Aynı teklife Papa da yanıt vermemişti ama kampanyayı kutsamış ve daha sonra gençleri daha az et yemeye çağırmıştı.

Vegan aktivistler başbakana, BK'deki tarım arazilerinin çoğunun hayvancılık için kullanılmasına karşın hayvancılığın, alınan kalorinin sadece üçte birini ve tüketilen tüm proteinin yarısından azını sağladığını söyledi.

Mektupta, "Bitki bazlı diyetle aynı sayıda kişiyi beslemek için arazinin sadece 6'da biri yeterli. Bu da 14,5 milyon hektar alanı, karbon tutma girişimleri kapsamında doğanın onarımı ve habitatların yeniden yabanlaştırılması gibi alternatif kullanımlara uygun hale getiriyor" yazıldı.

Bitki bazlı diyetlerin halihazırda daha hayvansız tarıma geçmeye çalışan çiftçileri desteklerken, BK'nin iklim hedeflerini karşılama taahhüdünü yerine getirmesine yardımcı olduğu da mektupta belirtildi.

Hakem incelemesinden geçmiş 2021 tarihli bir çalışmada, hayvancılığın insan kaynaklı sera gazı salımlarının en az yüzde 16,5'inden sorumlu olduğu ve harekete geçilmezse 2030'da 1,5 santigrat derece hedefinin öngördüğü salım miktarının yüzde 49'unu karşılayacağı hesaplandı.

Generation Vegan hayırseveri anonim kalmayı istedi.

Exeter Belediye Meclisi, iç etkinliklerde yalnızca bitki bazlı yiyecekler sunmayı planlarken, Oxfordshire Belediye Meclisi de önceki aylarda etkinliklerinde yalnızca vegan yiyecekler servis edeceğini duyurdu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU