Büyük Alevi Kurultayı sonuç bildirgesi: İstediğimiz laikliktir

"Devletin tüm inançlardan elini çekmesi, laikliğe aykırı olan kurumların kapatılarak gerekli yasal ve anayasal düzenlemelerin yeniden yapılması ve toplumsal ilişkilerin dinsel temalardan arındırılması gerekmektedir."

Fotoğraf: Pirha

Alevi örgütlerinin “Laik ve Demokratik Türkiye İçin Büyük Alevi Kurultayı” sloganıyla düzenlediği ‘Büyük Alevi Kurultayı’, İstanbul’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde bugün yapıldı. Kurultay, Alevi ve Bektaşi örgütlerinin 7 çatı kurumu olan Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Demokratik Alevi Dernekleri tarafından düzenlendi. Kurultayda, Alevi ve Bektaşi derneklerinden temsilcilerin konuşmalarının ardından, 12 maddeden oluşan talepleri de içeren bir sonuç bildirgesi okundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aleviliğin devlet gücüyle soluksuz bırakılmasının yeni bir aşamasıdır"

Meclis’ten geçirilen torba yasa ve Resmi Gazete’de ilan edilen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi için "ne demokratiktir ne de müjdedir" ifadesinin kullanılduğı bildirge şöyle devam etti:

Aksine bunlar, Aleviliğin şimdiye kadar devlet gücüyle soluksuz bırakılmasının yeni bir aşamasıdır. Ancak Alevi toplumunda bunun bir karşılığı yoktur, beyhude bir çabadır. Bir inanç olarak Aleviliği tüm yönleriyle kabul etmek yerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurarak bizi hem inkar etmekte hem de bir kültürel bir öğeye indirgeme çabası içine girmektedirler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yöelik eleştirilerin de yer aldığı bildirgede "Bir taraftan da bizzat Cumhurbaşkanı ve devlet yetkilileri, Aleviliği kendilerine göre tanımlama çabalarına devam etmekte, Alevileri kendi içinde İslam içi-İslam dışı, Alili-Alisiz diyerek hedef tahtasına koyma, kutuplaştırma ve bölme girişimleri yürütmektedirler" denildi.

"Alevi Diyanet’i talep etmiyoruz"

Bildirgenin devamında özetle şu ifadeler yer aldı:

Anayasa’da Türkiye’nin laik, demokratik bir hukuk devleti olduğu belirtilmektedir. Ancak bütün uygulamalar, laikliğin olmadığını göstermektedir. Biz, Alevilerin haklarını talep ederken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın karşısında bir Alevi Diyanet’i talep etmiyoruz. İstediğimiz laikliktir. Devletin tüm inançlardan elini çekmesi, laikliğe aykırı olan kurumların kapatılarak gerekli yasal ve anayasal düzenlemelerin yeniden yapılması ve toplumsal ilişkilerin dinsel temalardan arındırılması gerekmektedir.

İnsanlığın büyük ilerlemeler kaydederek geldiği bu çağda, yaşadığımız ülkede geriye dönüp baktığımızda, yok sayılmayı ve büyük acılarla karşı karşıya bırakılmayı görüyoruz. Ancak biz Aleviler, geçmişimizden aldığımız mirasla, tüm farklı toplumsal kesimlerle birlikte eşit, özgür, laik, demokratik ve hakça bölüşümün olduğu bir ülkede yaşama istiyoruz. 

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU