Avatar 2'yi izleyen seyirci kalp krizi geçirdi: Heyecanlı filmler ölüme sebep olabilir mi?

Daha önce de Avatar'ın ilk filmini izleyen birinin aniden kalbi durmuştu

Hindistan'da 42 yaşındaki bir adam, Avatar'ın uzun zamandır beklenen devam filmi Avatar: Suyun Yolu'nu (Avatar: The Way of Water) izlerken kalp krizi geçirdi.

India Today'in aktardığına göre olay, dün (17 Aralık) Hindistan'ın Andra Pradeş eyaletinde yaşandı. Erkek kardeşiyle sinemaya giden Lakshmireddy Srinu, filmin ortasında yere yığıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastaneye kaldırılan Srinu kurtarılamadı.

Srinu'ya müdahale eden doktorlar, hastanın yüksek tansiyonu olduğunu ve filmi izlerken aşırı heyecanlanınca semptomlarının tetiklendiğini belirtti.

2010'da da Tayvan'da Avatar'ın ilk filmini izleyen bir adam, aniden kalbinin durması sonucu ölmüştü.

Bilimsel çalışmalar, heyecanlı sahnelerin bulunduğu filmlerin kalp ritminde değişimlere neden olabileceğini gösteriyor fakat bunların ölümle sonuçlanacak kadar ciddi etkileri olabilir mi? Hindustan Times'a konuşan uzmanlar bu soruyu yanıtladı.

Kardiyoloji uzmanı Dr. Sanjeev Gera, hastaların mevcut sağlık durumunun kalp krizi riskindeki önemini vurguladı.

Dr. Gera yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi diğer sağlık sorunlarının kalp krizine sebep olabileceğini belirtti.

Kardiyolog, stres anında yükselen tansiyonun Srinu'nun durumunda olduğu gibi ani kalp durmasıyla sonuçlanabileceğini söyledi.

Bir diğer kardiyolog Dr. Pradeep Kumar da başka sağlık sorunlarının kalp krizini tetikleyebileceğini vurguladı ve şöyle dedi:

Altta yatan başka kalp sorunları olan kişiler, aşırı stres ve heyecan nedeniyle aniden ölebilir. Bunun nedeni heyecan yüzünden koroner arterlerin zarar görmesi veya ritim bozukluğunun tetiklenmesi olabilir. 

Dr. Kumar, bu tür ani ölümlerin altta yatan başka rahatsızlıklara dayandığını söyledi ve "Filmin tek başına ölüme neden olması pek olası değil" dedi.

 

Independent Türkçe, Hindustan Times, India Today

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU