İnsan hakları örgütü: Biden yönetiminin kararı yüzlerce sığınmacının ölümüne neden oldu

Rapora göre 42 sayılı kanun nedeniyle sınır dışı edilen göçmenler "korkunç şiddet, kaçırma, işkence, gasp ve tecavüzün" hedefi olmaya devam ediyor

Arşiv: Meksika'nın Tijuana kentinden çekilen bu fotoğrafta bir Gümrük ve Sınır Muhafaza görevlisi, 2 Mart 2022'de San Ysidro Sınır Kapısı'nın girişinde dururken görülüyor (AP)

Joe Biden'ın ABD sınır kapılarından sığınmacı girişini engelleme kararından bu yana yüzlerce göçmenin hayatını kaybettiği yeni bir raporda açıklandı.

Biden yönetiminin yaklaşık iki yıldır, Trump yönetiminin 42 sayılı yasal düzenlemesini (ilk olarak Donald Trump'ın başkanlığı sırasında başlatılan ancak Biden yönetimi altında yürürlükte tutulan Halk Sağlığı Hizmeti Yasası kapsamındaki hüküm), gelen kişilerin resmi sınır kapılarındaki sığınma talebini engellemek için kullandığının belirtildiği raporda, "42 sayılı kanunun kötüye kullanılmasının halk sağlığı, sınır yönetimi ve insan hakları sorunu" olduğu iddia ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önce İnsan Hakları (Human Rights First) örgütünün "İnsan Hakları Lekesi, Halk Sağlığı Saçmalığı" başlıklı raporunda, ABD Başkanı Biden'ın göreve başlamasından bu yana "42 sayılı kanun kapsamında girişi engellenen veya Meksika'ya sürülen göçmenlere ve sığınmacılara yönelik 13 bin 480 cinayet, işkence, kaçırılma, tecavüz ve diğer şiddetli saldırı vakasının bildirildiğine" dikkat çekiliyor.

Raporda, "Yaklaşık iki yıldır görevde olan Biden yönetiminin ABD'de koruma arayan mültecilerin karşılanması, tanımlanması ve kaydedilmesinde, ABD'nin mülteci ve göçmen yasalarının uygulandığı, daha etkili ve insani bir çözüm tesis etmesi gerektiği" tavsiyesi veriliyor.

Önce İnsan Hakları'nın Araştırma ve Politika Avukatı Julia Neusner, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "42 sayılı kanundan dolayı Meksika'ya sürülen veya Meksika'da mahsur kalan göçmenler korkunç bir şiddetin hedefi olmaya devam ediyor. Kaçırılmalar, işkence, gasp, tecavüz. Bunlar genellikle Meksika polisi veya diğer devlet yetkililerinin katılımıyla gerçekleşiyor. 42 sayılı kanun, koruma arayan kişileri aşırı derecede savunmasız durumda bırakıyor" yazdı.

42 sayılı kanun, sınır kapılarından sığınmacı girişini engelleyerek insanları aşırı sıcak çöllerden, tehlikeli okyanus ve nehirlerden çok riskli geçişler yapmaya zorluyor.

Neusner, yalnızca bu seneki sınır geçişlerinde en az 853 sığınmacı ve göçmenin ölmesiyle bu dönemin en fazla ölüm görülen yıl olarak kayıtlara geçtiğini iddia ediyor.

Öte yandan raporda, Biden yönetiminin bu yıl ekimde 42 sayılı kanunu Venezuelalıları kapsayacak şekilde genişletmesinin "ABD mülteci yasasını alenen ihlal ederek binlerce kişinin ABD'ye sığınma sürecine erişimini engellediği" de belirtiliyor.

 


Raporda şu ifadeler yer alıyor:

Bu genişleme yetişkinleri, aileleri ve çocukları; kaçırma, işkence ve acımasız saldırıların hedefi oldukları tehlikeli Meksika sınır şehirlerinde mahsur bırakıyor. Bu değişiklik, diğerlerinin de zulme ve işkenceye maruz kalacakları yerlere gönderilmesine yol açıyor. Sözkonusu genişleme, birçok aileyi ayırıyor. 

Raporda, 42 sayılı yasal düzenlemenin "sınırda düzensizlik yaratmaya devam ettiği, birden fazla sınır geçişini tetiklediği, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza'nın sınır istatistiklerini yapay olarak şişirdiği, tehlikeli geçişleri sınır kapılarından uzaklaştırdığı ve sömürüyü kolaylaştırdığı" belirtiliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU