Kitlesel protestoların ardından Çin'den geri adım: Bazı bölgelerde karantinalar hafifletiliyor

"Sıfır Kovid" uygulamasına karşı 17 şehirde eylem düzenlenmişti

Protestocular, sansürden ve gözaltından kaçınmak için eylemlerde boş dövizler kullanmıştı (Reuters)

Çin'de katı "sıfır Kovid" uygulamalarına karşı protestoların ardından pandemi tedbirleri hafifletiliyor.

Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan, dünkü açıklamasında şunları söyledi:

Omicron varyantının hastalığa yol açma özelliği zayıflarken ve aşılanan kişi sayısıyla virüsü kontrol altında tutma deneyimi artarken, ülke de yeni bir durumla ve salgın önlemleriyle ilgili yeni hedeflerle karşı karşıya.

Sun, devlet için halkın sağlığının her zaman öncelikli olduğunu belirterek, karantina prosedürleriyle, tedavilerle ve önlemlerle ilgili  iyileştirmeler yapılacağını ifade etti.

Geçen haftadan beri süren eylemlerin yoğunlaştığı şehirlerden Guangzhou'da çarşamba günü en az 7 bölgede karantina uygulamaları sonlandırıldı. Şehrin bir bölümünde restoranların, sinemaların ve okulların açılacağı da belirtildi. Ayrıca toplu PCR testlerine de son verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan şehirdeki Haizhu bölgesinde katı karantina uygulamaları devam ediyor. Salı günü yaklaşık 7 bin vakanın tespit edildiği bölge, protestocularla güvenlik güçlerinin çatışmalarına da sahne olmuştu.

Çengçou ve Çongçing şehirlerinde de belirli kurallar çerçevesinde karantinaların hafifletileceği ve bazı işletmelerin faaliyet göstermesine izin verileceği aktarıldı.

Başkent Pekin'deyse sadece testleri pozitif çıkanlarla orta derecede semptom gösteren kişilerin evde kendilerini karantinaya almasına yönelik değişikliklere gidileceği ifade edildi. "Sıfır Kovid" uygulamasında, binalarda bir kişinin testinin pozitif çıkması bile tüm yerleşim alanının karantinaya alınmasına neden oluyordu.
 


Neler olmuştu?

Kitlesel eylemleri tetikleyen olay, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'deki yangın oldu.

Karantinadaki apartmanda 24 Kasım'da çıkan yangında en 10 kişi hayatını kaybederken, 9 kişi de yaralandı.

Apartmandakilerin karantina nedeniyle evlerini terk edemediği, itfaiye ekiplerinin de metal bariyer ve engellerle çevrili siteye giremediği için yangına zamanında müdahalede bulunamadığı iddiaları tepki topladı.

Yangın, Çin genelinde katı pandemi tedbirlerine karşı artan memnuniyetsizliği tepkiye dönüştürerek, protestoların fitilini ateşledi.

25 Kasım'da yaklaşık 100 gündür karantinada olan Urumçi sakinleri, yangın olayının ardından hükümet binalarına yürüyüş düzenleyerek katı pandemi tedbirlerini protesto etti. Öte yandan buradaki karantina uygulamalarının hafifletileceğine yönelik herhangi bir açıklama gelmedi.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in aktardığına göre Pekin ve finans merkezi Şanghay dahil 17 şehirde 23 farklı eylem düzenlendi.

"Sıfır Kovid" uygulamasına gösterilen tepkilerin, Pekin yönetimine duyulan öfkeyle birleştiği protestolar ABD, Kanada ve Birleşik Krallık'tan da eleştiri toplamıştı.



Independent Türkçe, Guardian, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU