İşte bu yüzden İşçi Partisi'nden ihraç edildim

"Suçum" ne mi? 6 ay önce tweetlere bir iki cevap yazmış olmak

(Reuters) 

İşçi Partisi'nin hukuk departmanının mektubu birkaç gün önce geldi:

Üyeliğiniz derhal geçerli bir kararla sona erdirilmiştir. 

Mektubu okudum. Sonra tekrar okudum. Söylemeye utanıyorum ama bir sonraki tepkim ağlamak oldu. Bunun adaletsizliğine, Allahın belası Kafkavari deliliğine ve topluluğumda ve hatta belki hükümetin kendisinde, fark yaratma umutlarımın kırılmasına.

"Suçum" ne mi? 6 ay önce Yeşiller Partsi'nden Caroline Lucas ve Jenny Jones hakkındaki olumlu tweet'lere bir iki cevap yazmış olmak.

Ben bir politikacı değilim. Yaşam tarzlarıyla ilgili dosya haberler, internet sitesi içerikleri ve sürdürülebilirlik raporları hazırlayan bir yazarım. Okul çağındaki iki çocuğun annesiyim. Bir kaya tırmanıcısıyım ve her tür maceraya açık biriyim. Yine de, Birleşik Krallık'ta sürekli olarak ekonomik açıdan en kötü durumda olan kasaba ve köylerden (Hayle, Camborne ve Redruth) oluşan, Cornwall'ın en batısındaki yerel seçim bölgemden milletvekili adayı olmak üzere başvuruda bulunuyordum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetişkinliğimin büyük kısmında siyasete yakın bir şekilde oradan oraya koşturuyordum. Brexit karşıtı, Irak Savaşı karşıtı, Trump karşıtı ve iklimle ilgili yürüyüşlere katıldım. Hevesli bir Twitter kullanıcısıydım. Jeremy Corbyn'in Brexit'e karşı direniş göstermede son derece başarısız olmasından önce birkaç yıl İşçi Partisi üyesiydim.

Siyaseten angajmansız ve doğası gereği çevreci biri olarak Yeşiller Partisi'ne katıldım ve bir şekilde kendimi konsey seçimlerinde onları temsil ederken buldum. Kampanya yürütmeyen bir "kağıt üzerinde aday" olarak oyların yüzde 18'ini almayı başardım. Bu sonuçla ilerici oylar bölündü ve bir başka Muhafazakar Partili aday kazandı.

Yeşiller Partisi beni muhtemel parlamento adayı (prospective parliamentary candidate / PPC) olarak seçti ve ardından bana Yeşillerin bu seçim bölgesinde asla kazanamayacağını hatırlattı. Tereddüt ettim. Sör Keir Starmer, İşçi Partisi'nin başındayken onların temsilcisi olsam enerjimi daha mı iyi kullanırım diye merak ettim. Blair'in iktidarda olduğu dönemden bu yana ilk kez seçim bölgemizde İşçi Partisi'nin Muhafazakârların önüne geçtiği anketlerde ortaya çıkmıştı ve o sırada yerel partinin muhtemel bir adayı yoktu.

İlerici partilerin güçlerini birleştirmesi fikrini seviyorum. Ben bir ilericiyim ve görüşleri beni en iyi temsil edenlerle çalışmaya inanıyorum ki bunlar da değişkenlik gösterebilir. Ve bence sorun da burada. Politikalar ne olursa olsun her şey kırmızı takım, mavi takım ve bayrağa sadakatten ibaret. Bu durum, bir yandan liberal, ilerici, hoşgörülü bir politika gündemi savunmaya devam ederken diğer yandan da politikaları tek tek eleştirel düşünceyle ele alabileceğiniz fikrini eziyor gibi görünüyor.

Ocak'ta, İşçi Partisi'nin bir sonraki genel seçimde insanların sürüler halinde yapmasını umduğu şeyi yaparak, kazanma ihtimali en yüksek olan ilerici ve ortanın solundaki partiyi destekleme kararı aldım. Taktiksel oy kullandım da denilebilir, her zaman benimsediğim çevre ve toplum odaklı gündemin ilerletilmesine yardımcı olmak amacıyla İşçi Partisi'ne katıldım.

İşçi Partisi'nin seçim bölgemde çalışan kolunun (Constituency Labour Party / CLP) başkan yardımcılığına seçildim, çekingen ve utangaç bir şekilde oy toplamaya başladım ve seçmenlerimin gerçekten de "benim halkım" olduğunu çabucak fark ettim. 11 yıldır buradayım, çocuklarımı emeklemelerinden ergenliklerine kadar burada büyüttüm ve borçlarla mücadele edip geçimimizi sağlamaya çalışırken topluma derinden dahil oldum.

Konuştuğum hemen herkes, rozetlerinin rengi ne olursa olsun, politikacılardan bıktıklarını söylerken en çok yankılanan görüş de şuydu:

Oy verme zahmetine katlanamam çünkü politikacıların hepsi aynı.

Şaşırtıcı bir sıklıkla şu minvalde konuşanlar da oldu:

Sizin gibi birine oy verirdim, diğerleri gibi değilsiniz.

Liverpool'daki İşçi Partisi konferansına katılmak üzere yerel parti delegesi olarak seçildim. Camborne, Redruth ve Hayle'nin, seçim bölgesi dışındaki milletvekili aday adaylarının başvurmaya karar verdiği bir hedef koltuk haline geldiğini öğrendim, ne de olsa siyasette kariyer yapmak istiyorsanız kendi seçim bölgenizden ziyade gerçekten kazanma şansınızın olduğu bir koltuk için başvurmak daha iyidir.

Rekabet göz korkutucuydu ve endişeyle başvuru yaptım. İşçi Partisi'nin kurallarına göre, muhtemel parlamento adaylığına başvuranların en az 12 ay boyunca parti üyeliğini kesintisiz sürdürmüş olması gerekiyor. Benimki sadece 9 aydı. CLP sekreterim bazı durumlarda bu kurallardan feragat edilebileceğini söylemişti, bu yüzden ben yine de başvurdum.

İşçi Partisi hukuk departmanından bir mektup aldığımda, başvurmaya uygun olmadığım haberini vereceklerini düşündüm. Gayet adil, diye düşündüm çünkü bu her zaman ufak bir ihtimal dahilindeydi. Ancak mektupta sadece, başka bir partiyi destekleyerek parti kurallarını ihlal ettiğim belirtiliyordu.

Gösterilen kanıtlar: Jenny Jones'un coşkulu bir konuşmasını "Jenny Jones'un başbakanımız olduğunu hayal edin" diyerek karşıladığım bir tweet ve "Kraliyet ailesi hükümsüz kılınsaydı yetkili bir devlet başkanı olarak kimi seçerdiniz?" sorusuna "Caroline Lucas" cevabını verdiğim bir başkası.   Yanıtım kolaylıkla "George Monbiot" ya da görüşlerini desteklediğim herhangi bir kişi de olabilirdi.

Tweetleri sildim, muhtemel parlamento adaylığı başvuru sürecinden çekildim ve soruşturmaya itiraz ettim. Sonuç mu? Üyeliğim sona erdirildi. Hem de derhal. Artık oy toplayamayacak, CLP toplantılarına katılamayacak, muhtemel parlamento adayımızı destekleyemeyecek, İşçi Partisi'ni desteklemek için aidat ödeyemeyecek ve genel seçimler öncesinde kampanya yürütemeyecektim.

Yerel halkı oy vermeye teşvik etme, toplumumu temsil etme ve destekleme tutkum, enerjim ve hevesim yok oldu.

Belki de bu biraz dramatik oldu. Okuldan eve döndüğünde beni gözyaşları içinde gören 12 yaşındaki oğlum kolunu bana sardı ve "Tüm bunlar için yeterince acımasız değilsin" dedi. "Onlar için fazla iyisin", "onların kaybı" ve "başka bir yerde olumlu değişiklikler yapabilirsin" gibi destekleyici tüm mesajları aldım. Ve ne oldu biliyor musunuz? Muhtemelen öyle yapacağım.

Yorum için İşçi Partisi'yle temasa geçilse de yanıt alınamadı

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU