Güney Kore'deki ragbi maçında, Çin ulusal marşı yerine Hong Kong protestolarının müziği çaldı

Hong Kong soruşturma başlatılmasını talep ederken, organizatörler hata yaşandığını savunarak özür diledi

2019'daki demokrasi protestolarının simgesi haline gelen parça, birçok eylemci tarafından kullanılmıştı  (AFP)

Hong Kong'un Güney Kore'yle oynadığı ragbi maçında, Çin ulusal marşı yerine hükümet karşıtı protestolarda kullanılan şarkının çalınması tepki uyandırdı.

Güney Kore'nin Incheon şehrinde pazar günü oynanan Asya Yedili Ragbi Serisi turnuvasının final maçından Hong Kong galibiyetle ayrıldı.

Maçın ardından Çin ulusal marşı "Gönüllüler Marşı" yerine 2019'daki protestoların simgesi haline gelen "Çok Yaşa Hong Kong" adlı şarkının çalınması, Hong Kong yetkililerinden tepki topladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'e bağlı Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nden yetkililer, pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Hong Kong Ragbi Birliği'ne olayla ilgili soruşturma başlatması ve detaylı rapor yayımlası talebinde bulunduklarını bildirdi.

Hong Kong Ragbi Birliği'nin ön incelemesinde, takım koçunun organizatörlere çalması için Çin ulusal marşını verdiği fakat maç sırasında karışıklık yaşandığı belirtildi.

Turnuvayı düzenleyen Asya Ragbi kuruluşuysa yerel organizatörlerin hatası nedeniyle sorun yaşandığını savunarak özür diledi. Yetkililer daha sonra "Gönüllüler Marşı"nı çalarak kutlamayı sonlandırdı.

2019'daki Hong Kong protestolarında kullanılan şarkı, anonim bir orkestra tarafından bestelenmişti.

Ulusal marşa hakaretten ilk ceza gazeteciye kesildi

Hong Kong, Çin ulusal marşına hakaret edenlere 50 bin Hong Kong doları (yaklaşık 118 bin TL) para veya üç yıl hapis cezası verilmesini ön gören yasayı Haziran 2020'de yürürlüğe sokmuştu.

Geçen hafta da Hong Kong Bölge Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Paula Leung ulusal marşa ve Hong Kong bayrağına hakaret suçundan üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

42 yaşındaki gazeteci, söz konusu yasa kapsamında ilk ceza alan kişi olmuştu.

Leung, geçen yıl eskrimci Edgar Cheung'un Tokyo Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmasının ardından 26 Temmuz'da düzenlenen kutlamalarda, Çin ulusal marşı çalınırken, Hong Kong'un Birleşik Krallık (BK) sömürgesi olduğu dönemde kullanılan bayrağı açmıştı.
 


2019 protestoları

Hong Kong'da 2019'da çıkan hükümet karşıtı protestolarda da bazı göstericiler, BK döneminden kalma eski bayrağı kullanmıştı.

Haziran 2019'da bir milyona yakın gösterici sokaklara dökülmüş ve suçluların Çin'e iadesi tasarısını protesto etmişti. Tepkilerin üzerine yasa ekimde geri çekilmişti.

Ancak Batı'dan ve Hong Kong'daki muhaliflerden tepki gören Ulusal Güvenlik Yasası ise Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Mayıs 2020'de kabul edilmişti. 

Yasa, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet ve terörle ulusal güvenliği tehlikeye atan etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.

Hong Kong'un statüsü

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesi" kapsamında uzun yıllar BK hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti.

Anlaşmada Hong Kong'a 2047'ye kadar basın, ifade, toplanma, inanç ve serbest akademik çalışma gibi özgürlüklerle bağımsız idari ve hukuki yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

Özerk yapılı bölgenin sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin'e bağlı olduğu bu yönetim modeli, "tek ülke, iki sistem" olarak adlandırılıyor.



Independent Türkçe, AFP, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU