Dünyayı ilgilendiren soru: Çin "sıfır Kovid" politikasından vazgeçiyor mu?

Petrol fiyatlarını ve borsaları etkileyen haber resmen doğrulanmadı

Çin'in başkenti Pekin'de 8 Kasım'da zorunlu koronavirüs testi merkezleri önünde uzun kuyruklar oluştu (AP)

Çin'in koronavirüs pandemisiyle mücadelede benimsediği sıfır vaka stratejisinden çıkış yolu aradığı haberleri geçen haftadan beri petrol fiyatında ve borsalarda yukarı yönlü hareketlere yol açarken, henüz hiçbir doğrulama gelmedi.

Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen ayki Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi'nde "sıfır Kovid" diye tanımlanan politikayı savunmuştu ve Çin Ulusal Sağlık Komitesi 5 Kasım'da haberi yalanladı. Yine de kaynağı belirsiz bir ekran görüntüsüne dayanan, kapanmaların sona ereceği dedikodusu bütün dünyada yayıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li finansal haber yayıncısı Bloomberg, yurtdışından gelenlere uygulanan otel karantinası zorunluluğunun kalkabileceğini yazdı. Buna, yurtdışı uçuş sayısının artırılması planlarıyla ilgili haberler eklendi. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a geçen haftaki Pekin ziyaretinde eşlik eden Alman şirketi Biontech yetkilileri, ülkedeki yabancılara uygulanmak üzere Çin'e Kovid aşısı göndereceklerini açıkladı. Çin, mRNA aşılarının daha etkili olduğu bilinmesine rağmen şimdiye kadar yabancı aşı kabul etmemişti.

Ajanslar, kentlerde tek bir vaka görülse bile uygulanan kapanmaların artık şehir ölçeğinde değil mahalle bazında yapılmasını, strateji değişikliğine hazırlık işareti saydı.

Ancak, Japon bankası Nomura'nın geçen haftaki analizine göre, kapanma uygulanan bölgelerin gayri safi yurtiçi hasıla içindeki oranı bir haftada yüzde 9,5'ten yüzde 10'a çıktı. Yani, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin hatırı sayılır bölümünde hâlâ hayat normale dönmüş değil.

Çin Sağlık Bakanlığı verisi, önceki gün 5 bin 496 olan yeni vaka sayısının 7 Kasım'da 7 bin 475'e çıktığını ve güneydeki sanayi kenti Guanco'da hızla arttığını ortaya koydu.

Şanghay'daki Hwabao Trust'ta çalışan ekonomist Nie Ven, Reuters'a şöyle dedi:

Kontrollerin azaltılmasına yönelik yükselen seslerle Kovid vakalarının hızla artışı arasında gidip gelen oyunu izliyoruz.

Nie, yılın dördüncü çeyreği için ekonomik büyüme tahminini yüzde 4 ila 4,5 aralığından yüzde 3,5'e düşürdü. Çin ekonomisi önceki çeyrekte yüzde 3,9 büyümüştü.

Birçok uluslararası deve üretim yapan tesislerin bulunduğu Guanco'da fabrika işleten Aaron Hu, durumu şöyle özetledi:

Sadece birkaç tesis kapatıldı şimdiye kadar. Genelde toplu taşıma hizmetlerinin azalmasından ve güvenlik görevlilerinin kuryeleri ve yemek teslimatçılarını engellemesinden kaynaklanan aksaklıklar yaşıyoruz. Ayrıca her gün PCR testi yaptırmak zorundayız.

Apple tedarikçisi Foxconn'un üretim üssünün yer aldığı Cıngcou kentinde 7 Kasım'da yeni vaka sayısı bir günde ikiye katlanarak 733'ü buldu.

 

Independent Türkçe, Reuters, Straits Times

DAHA FAZLA HABER OKU