Bilim insanları Dünya'nın manyetik alanı ve Ay'ın oluşumu arasındaki ilişkiye ışık tuttu

Araştırmacılar, Ay'ın nasıl oluştuğuna dair her teorinin Dünya'nın manyetik alanının varlığını da açıklaması gerektiğini savunuyor

İlkel Dünya ve bir gök cismi arasında yaşanan ve Ay'ı yaratmış olabilecek çarpışmanın bir görsel sanatçı tarafından tasviri (NASA/Jet İtki Laboratuvarı)

Dünya'nın manyetik alanının iyi bilinen bazı özellikleri, bilim insanlarının hem Dünya'nın hem de Ay'ın kökenlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chicago Üniversitesi ve Leeds Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü, çarşamba günü Proceedings of the National Academy of Sciences adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir analizde araştırmacılar, Dünya'nın manyetik alanının ya Ay'ın oluşumundan öncesine dayanması ya da Ay'ın oluşumu sırasında ortaya çıkmış olması gerektiğini savunuyor.

Leeds Üniversitesi matematikçilerinden ve makalenin ortak yazarlarından David Hughes yaptığı açıklamada, "Yeni fikrimiz, Dünya'nın manyetik alanına ilişkin bugünkü teorik anlayışımızın aslında bize Dünya-Ay sisteminin oluşumu hakkında bir şeyler söyleyebileceğine işaret ediyor" dedi.

İlk bakışta bu biraz şaşırtıcı görünüyor ve önceki teoriler bu potansiyel öneme sahip bağlantıyı fark etmemişti.

Yeni çalışma iki temel gözleme dayanıyor.

İlk olarak Dünya'nın Ay'ının nasıl oluştuğuna dair teorilerin çoğu, bugün bildiğimiz Ay'ı oluşturmak için yeterince erimiş kayalık kütleyi dışarı atan ilkel Dünya'yla bir gök cismi arasındaki bir tür büyük çarpışmayı içeriyor.

İkincisiyse, Dünya'nın manyetik alanı, gezegenimizin erimiş demir ve kayadan oluşan dış çekirdeğinin içindeki katı demir çekirdeğin dönme hareketi olan iç dinamo tarafından üretiliyor.

Araştırmacılar makalelerinde, "Öte yandan, Dünya'nın hızlı dönüşü nedeniyle bu dinamo güçlü bir alanı koruyabilen ancak zayıf bir alanı güçlendiremeyen tuhaf bir özelliğe sahip" diye yazıyor. Bu, Dünya'nın manyetik alanı kapatılsa ya da zayıflasa bile mevcut durumuna geri dönemeyeceği ve "bu nedenle Dünya'nın ya çarpışmadan önce ya da çarpışma sonucunda çok erken bir dönemde manyetize olması gerektiği" anlamına geliyor.

Yeni bulgular Ay'ın kökeni hakkında kesin bir cevap vermekten ziyade, Dünya ve Ay sisteminin nasıl oluştuğuna dair teorileri değerlendirmek için bir çerçeve sunuyor.

Dr. Hughs, "Dünya-Ay sisteminin oluşumuna ilişkin her bir gerçekçi teori, manyetik alan evrimini de içermelidir" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU