Gençler Çin lideri Şi'ye karşı "tuvalet devrimi" başlattı

"Halk siyasi görüşlerini ancak tuvalet gibi yerlere yazarak ifade edebiliyor"

Çin'de yaşayan gençler siyasi seçkinlere tepkilerini tuvaletlere yapıştırdıkları kağıtlarla gösteriyor (CNN)

Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi'nin sonunda 10 yıllık iktidarını en az 5 yıl daha uzatan Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping'i hedef alan sloganlar ülke içinde ve dışında duvarları doldurmaya başladı.

Bu akımın ilham kaynağı, kongrenin başladığı 16 Ekim'den önce Pekin'de işlek bir köprüye asılan dev pankart oldu. 

Britanya başkentindeki Londra Üniversitesi'nin yerleşkelerine de benzer sloganların yazıldığı kağıtlar duvarlara aslıdı:

Hayat istiyoruz, sıfır-Kovid politikası değil. Özgürlük istiyoruz, sıkıyönetim gibi kapanma değil. Saygınlık istiyoruz, yalanlar değil. Reform istiyoruz, Kültür Devrimi değil. Oy hakkı istiyoruz, diktatörlük değil. Vatandaşlık istiyoruz, kölelik değil.

Çin kentlerinde sloganlar, kameralarla izlenmeyen nadir yerlerden olduğu için genellikle umumi tuvaletlerin içine yazıldı. Bazı sosyal medya kullanıcıları akımı "tuvalet devrimi" diye tanımladı. Çin'in güneybatısında yaşayan yeni üniversite mezunu Çen Kiang de bu tanımı benimseyenlerden:

Sansür ve izlenme nedeniyle halk siyasi görüşlerini ancak tuvalet gibi yerlere yazarak ifade edebiliyor. Bu derece baskı altında olmamız üzücü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sıkıca sansürlenen Çin sosyal medyasında ve Batılı sosyal ağlarda protesto eylemlerine eski bir Çin özdeyişiyle gönderme yapıldı: "Tek bir kıvılcım bir çayırı ateşe verebilir."

Çin'de Şi'yi eleştirmenin cezası sert oluyor. Pandemiyle mücadele yöntemlerini eleştiren milyarder Ren Siçyan, iki yıl önce Şi'yi güç peşinde bir "palyaçoya" benzentice 18 yıl hapis cezası aldı. 

Çin'in doğusundaki bir üniversitenin tuvaletine sloganlarla Şi'nin benzetildiği çizgi film karakteri Winnie-the-Pooh resminin olduğu afiş asan Raven Vu takma isimli genç CNN'e şöyle konuştu:

Çiziktirirken uzun süredir duymadığım özgürlük hissine kapıldım. En uç noktada kültürel ve siyasi sansürün uygulandığı bu ülkede kendinizi siyaseten ifade etmenize izin yok. Bir Çin vatandaşı olarak hayatımda ilk defa halk için doğru bir şey yaptığım için memnuniyet duydum.

Bu arada, ÇKP kongresinde 72 yaşındaki General Ceng Yuşya'nın emekli edilmek yerine tekrar Merkezi Askeri Komisyon üyesi yapılması dikkat çekti. 1979'daki Çin-Vietnam Savaşı'nda çarpışan Ceng'in hem komisyonda birinci başkan yardımcısı hem de 24 kişilik Siyasi Büro üyesi olması, Şi'nin Çin Halk Ordusu'nu güçlendirme planının parçası olarak görülüyor.

 

Independent Türkçe, CNN, Straits Times

DAHA FAZLA HABER OKU