Eski Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun salondan niye çıkarıldığı açıklandı

Görüntüler ÇKP kongresine damga vurdu

Çin'in eski lideri Hu Cintao ÇKP kongresinin yapıldığı Büyük Halk Salonu'ndan çıkarılırken Başbakan Li Keçiang'ın omzuna dokundu (AFP)

Eski Devlet Başkanı Hu Cintao'nun salondan çıkarılması görüntülerinin damga vurduğu Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi sona erdi. 

Kongrenin kapandığı 22 Ekim'de yabancı gazetecilerin salona alınmasının hemen ardından meydana gelen olayda Hu, iki görevli tarafından istememesine rağmen salondan çıkarılmıştı. Görüntülerde, Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping'in hemen yanında oturan Hu'nun çıkarılmadan hemen önce Şi'ye bir şeyler söylediği ve Çin Başbakanı Li Keçiang'ın omzuna dokunması dikkat çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şi'den sonra ÇKP'nin en güçlü ismi olduğu söylenen 67 yaşındaki Li'nin yeni merkez komitesine alınmaması kongrenin en dikkat çekici sonuçlarından biri oldu.

Hu'nun salondan neden çıkarıldığına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, haberin uluslararası medyada geniş yer bulmasından sonra Çin'in resmi medyası, 79 yaşındaki eski devlet başkanının "iyi hissetmediğini" öne sürdü:

Yardımcıları sağlığı için dinlenmek üzere yandaki bir odaya kadar eşlik etti. Şimdi durumu çok daha iyi.

Çin'in en yaygın sosyal medya ağı Weibo'da 22 Ekim akşamı Hu ile ilgili haber ve tartışmalar sansürlendi.

Hu'nun ayrılırken omzuna dokunduğu Çin Başbakanı Li'nin en geç mart ayında emekli olması bekleniyor. İş dünyasıyla iyi ilişklier içindeki Li, parti içinde Şi'nin ağırlığını dengeleyebilecek nadir isimlerden biriydi. 

ÇKP teamüllerine göre 68 yaşına gelen yöneticiler emekli oluyor ama bu yazılı olmayan kural Şi için işletilmedi.

 

Independent Türkçe, Guardian, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU