"Dezenformasyon Yasası"nın tartışmalı 29. maddesinin revize edilmesine yönelik umutlar kuliste MHP'nin baskısıyla azaldı… Sivil toplum kaygılarını iletmeye devam ediyor

Sansür korkusunu hortlatan 29. maddede revizyon beklense de bunun mümkün olmayacağı tasarının sahibi MHP'nin müdahalesiyle anlaşıldı. TGC, TGS, MAZLUMDER durumdan kaygılı

Fotoğraf: Pixabay / Arcaion

Hükümetin "dezenformasyona karşı atılan bir adım olarak" nitelediği, muhalefetin ise basını susturma ve sansür girişimi olduğu söylediği "Dezenformasyonla Mücadele Yasası"na tepkiler devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sansür tartışmaları, yasa teklifinin 29. madde ile birlikte geldi. 

Bu maddede, "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak" hükmü yer alıyor.

Aynı madde, cezanın, "suç", failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle bir "örgüt faaliyeti" çerçevesinde işlenmişse durumunda yarı oranda arttırılmasını da öngörüyor. 

MHP, "olmaz" dedi

Bu maddenin revize edilmesine yönelik kamuoyunda oluşan beklentinin ardından dün hükümet ve muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir araya geldi.

Muhalefet bir kez daha çekincelerini dile getirdi. AK Parti'li yetkililer, muhalefete "o zaman siz de maddeye yönelik önerinizi getirin" dese de teklifin asıl sahibi MHP'nin vetosuna takıldı. Dolayısıyla tartışmalı maddenin revize edilmesine yönelik umutlar azaldı.

Basın örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarından yasa teklifine ilişkin tepkiler gelmeye devam ediyor.

MAZLUMDER: Düşünce ve inanç özgürlüğünün temeli ifade özgürlüğüdür

Tepki gösteren sivil toplum kuruluşlardan biri de İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) oldu. 

MAZLUMDER'den yapılan açıklamada, "Düşünce ve inanç özgürlüğünün temeli, farklı düşünce ve inançların serbestçe yayılabilmesini sağlayan ifade özgürlüğüdür" denildi. 

Açıklamadan şu ifadelere yer verildi: 

"Kanun teklifi olarak meclise sunulan yeni suç düzenlemesi, suçun saiki, suçun konusu ve suçun hareketi bakımından belirsiz, fiilin hukuki vasıflanmasında yetersiz olmakla birlikte düşünce ve ifade özgürlüğünün, temel hak ve hürriyetlerin hukuka aykırı şekilde kısıtlanmasına neden olacak niteliktedir. 

Kanunda kullanılan unsurların tanımlarının yapılamaması, içeriğinde bulunan kavramların muğlaklığı, fiilin kendisinin ve taşıması gereken şartların belirsizliği geniş kitlelerin haklarını kullanırken suç şüphelisi haline gelmesine neden olacak biçimdedir. Üstelik suçun işlenmesinden doğan şüphe üzerine yürütülecek soruşturma sürecinde adli ve idari mercilere verilen koruma tedbiri kararı ve yaptırım yetkileri kişisel bir suçtan ötürü tüm toplumun haklarına halel getirecek niteliktedir."

İlk bölüm görüşmeleri tamamlanan yasa teklifiyle ilgili bazı basın meslek örgütlerinin görüşleri ise şu şekilde:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti:

Sosyal medyayı kontrol altına almayı hedefleyen sansür yasası geçerse gazetecilik faaliyeti neredeyse tamamen yasaklanmış olacaktır

Türkiye Gazeteciler Sendikası: 

Bu tasarı sadece basın mensuplarının değil toplumun tüm kesimlerini etkileyecek yasa olduğu için de adeta bir oldubittiye getiriliyor. Özellikle hapis cezası getiren 29. madde keyfiliğe açık bir durum getirmektedir.

Türkiye Yazarlar Sendikası:

Dezenformasyonu önleme bahanesiyle getirilmek istenen bu yasa, düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlamış olmakla kalmaz toplumsal yaşam içinde bireyler arasında serbestçe iletişim kurma ve konuşma, tartışma özgürlüklerini de engeller. Bu durumda hangi haberin yalan, kışkırtıcı ya da doğru olduğuna kim, kimler karar verecek?

DİSK Basın-İş:

Bu teklif sadece gazetecileri ilgilendirmiyor. Sosyal medya kullanan tüm yurttaşları ilgilendiriyor. Örneğin Twitter'dan paylaştığınız haber için bile mahkeme karşısına çıkabilecek hatta tutuklanabileceksiniz.

Yasa başka ne getiriyor, gazeteciler neden tedirgin?

Çıkmak üzere olan yasaya göre, haber sitelerinin iletişim bilgilerini kolaylıkla erişilebilir bir biçimde paylaşmasına yönelik zorunluluk geliyor.

Sitelerde yayınlanan haberler, gerektiğinde savcılıklara teslim edilecek ve 2 yıl muhafaza edilecek. Herhangi bir soruşturma ya dadaşa açılırsa yayının kaydının saklanması da zorunlu olacak.

Teklife basın kartlarının başvurusu ve nitelikleri de belirtiliyor. Artık internet sitelerinde çalışan gazeteciler de basın kartı için başvuru yapabilecek. Kartın söz konusu gazeteciye verilip verilmemesine İletişim Başkanlığı tarafından oluşturulan Basın Kartı Komisyonu karar verecek.

Yasa teklifinin çoğu maddesine herhangi bir itiraz yok. Ancak 29. maddeyle birlikte Türk Ceza Kanunu'na eklemlenecek yeni madde haber üreticilerini rahatsız ediyor. Yeni tanımlanan “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu” için beş unsurun oluşması gerekiyor.

O unsurlar şöyle: 

"Yayılan haberin gerçek olmaması, ülke güvenliğini ve kamu sağlığını ilgilendiriyor olması, halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı taşıyor olması, kamu barışını bozmaya yönelik olması ve aleniyet taşıması."

Gazeteciler, bu maddenin muğlak kaldığına, kamu görevlilerinin hoşlarına gitmeyen haberlere de “dezenformasyondur” deme ihtimali olduğunu ve bu durumun basın hürriyetini gölgeleyeceğini belirtiyor.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU