"Mucize malzeme" Güneş enerjisinde dünya rekoru kırdı

Perovskit, ultra yüksek hızlı iletişimden yenilenebilir enerji üretimine kadar birçok alanı dönüştürme potansiyeliyle övgü topluyor

Kübik yapı özelliği gösteren perovskit, oksit mineraller kategorisinde yer alıyor (Wikimedia Commons)

Araştırmacılar, silikon Güneş pillerindeki yüzde 30 verimlilik bariyerini ilk kez, bu pilleri "mucize malzeme" perovskitle birleştirerek geçti.

Hollanda'daki çeşitli üniversitelerden ve enstitülerden bir ekip, yaklaşık yüzde 22 enerji dönüştürme verimliliğine sahip geleneksel silikon bazlı pilleri, perovskitin geniş çapta kabul gören özellikleriyle destekleyen, çok eklemli bir Güneş piliyle bu buluşu gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, 4 terminalli çok eklemli cihazla yüzde 30'dan fazla verimlilik elde etmenin, "enerji geçişini hızlandırmada büyük bir adım" olduğunu ve fosil yakıt bağımlılığını azaltarak enerji güvenliğini artırabileceğini belirtti.

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Örgütü'nden (TNO) Dr. Mehrdad Najafi, "Bu tür Güneş pili, yakın kızılötesi ışığın yüzde 93'ünden fazlasının cihaza ulaşmasını sağlayan epey şeffaf bir sırt temasına sahip" dedi.

Bu performans, deneysel laboratuvar çalışmalarında kılavuz olarak gelişmiş optik ve elektrik simülasyonları kullanılarak, yarı saydam perovskit Güneş pillerinin tüm katmanların optimize edilmesiyle elde edildi.

Perovskit, ultra yüksek hızlı iletişimden yenilenebilir enerji üretimine kadar bir dizi endüstriyi dönüştürme potansiyeliyle övgü topluyor.

Son Güneş pili rekorunun arkasındaki araştırmacılar, şimdi yaygın kullanıma ulaşmak için teknolojiyi ticarileştirmeyi umuyor.

Tandem PV'nin program yöneticisi Profesör Gianluca Coletti, "Artık bileşenleri biliyoruz ve yüzde 30'un üzerinde verimliliğe ulaşmak için gereken katmanları kontrol edebiliyoruz" dedi.

Bu malzemeleri ve süreçleri geniş bir alana taşımak için önceki yıllarda elde edilen ölçeklenebilirlik uzmanlığı ve bilgisiyle birleştiğinde, bu yüzde 30'un ötesinde verimlilik sağlayan teknolojiyi seri üretime geçirmek için endüstriyel ortaklarımızla birlikte işe odaklanabiliriz.

Araştırmanın sonuçları Milano'daki Dünya Fotovoltaik Enerji Dönüşümü Konferansı'nda (WCPEC-8) sunuldu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU