Endonezya devlet başkanı: Başkentin denize batmasını engellemek için devasa bir deniz duvarı “hızla inşa edilmeli”

Her yıl 20 cm çöken Kuzey Cakarta’daki alanlar halihazırda deniz seviyesinin 4 metre altında

26 Nisan 2019'da da Cakarta'da su baskını gerçekleşmişti (AFP)

Endonezya devlet başkanı cuma günü yaptığı açıklamada Endonezya’nın batan başkentinin etrafına şehrin geniş alanlarının su altında kalmasını engellemek için hızla devasa bir duvarın örülmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Joko Widodo’nun yorumları hükümetin ilk kez 10 yıl önce gündeme gelen ve maliyetinin 34 milyar sterlin (yaklaşık 238 milyar TL) olacağı tahmin edilen siyasi açıdan tartışmalı mega projeye yeniden aciliyet kazandırdı.

Uzmanlar milyonlarca insana ev sahipliği yapan Cakarta’nın üçte birinin 2050’ye - uzun süredir devam eden yapısal problemlerle ve denizin yükselmesiyle kamçılanan telafisi olmayan bir zaman dilimi- kadar deniz altında kalacağını tahmin ediyor.

Bir kısmı yılda 20 cm çöken, varoluşsal krizle karşı karşıya şehir onlarca yıldır bataklık zeminde dizginsiz büyük gökdelenlerin gelişmesinin, kentsel planlamanın neredeyse olmayışının ve kendi çıkarlarına hizmet eden şehir siyasetçilerinin yanlış yönetiminin sonucu.

Kapsamlı bir su şebekesinden yoksun sanayi ve ev sahipleri şehrin yer altı su kaynaklarını tüketmeye başlayarak şehrin kuzeyinin hızla çöküşüne neden oldu.

Widodo, “Bu devasa projenin Cakarta’nın sular altında kalmasını engellemek için hızlıca yapılması gerekecek” dedi.

Mayısta son kez 5 yıl görev yapmak için yeniden seçilen başkan Cakarta için diğer iddialı planlara işaret etti - şehrin dış sınırlarında yaşayanları da dahil edince 30 milyona genişleyen, ileriye dönük fakat kirli bir metropolis.

Widodo siyaseten daha az kısıtlanacağının sözünü vererek popüler olmasa da önemli proje ve reformların kabul edilmesinde kararlı olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Widodo başkentin yaklaşık 270 milyon kişiye tekabül eden ülkenin yüzde 57’sinin yoğunlaştığı Endonezya’nın başlıca adası Java’nın dışında olması gerektiğini önererek yeni bir başkent inşa etme arzusunu tekrarladı.

Widodo, “Başkent Cakarta’yı hükümetin merkezi ve iş ve ekonominin merkezi şeklinde ayırmak istiyoruz… Tüm paranın sadece Java’da var olmasını istemiyoruz. Java’nın dışında da yer almasını istiyoruz” dedi.

Widodo, Cakarta’nın sel ve depremlere karşı savunmasızlığının da bir etken olduğunu söyledi. Yeni başkent için konum belirtmeyen Widodo, “Başkentimizi felaketlerden korumalıyız” dedi.

Cakarta’nın karşılaştığı tehditler en çok deniz kıyısındaki gecekondu mahallesi Muara Baru’da görülüyor.

Kıyı boyunca örülecek deniz duvarı bölgenin Java Denizi’nin karşısındaki derme çatma evlerin korunması anlamına geliyor fakat beton bariyerde çatlaklar oluşmuştu.

Duvarın körfez tarafında bulunan yarısı sular altında kalmış cami bölgede neler olabileceğine dair ciddi bir andaç işlevi görüyor.

Muhitteki iki kadın evlerine sık sık su bastığını söyledi. 

Endonezya’nın Bandung Teknoloji Enstitüsü’nde yer bilimci Heri Andreas, Kuzey Cakarta’nın bazı kısımlarında yerin halihazırda deniz seviyesinin 2 ila 4 metre altında olduğunu söyledi.

Cakarta batmaya devam ediyor. Eğer alçalma aynı oranda devam ederse 2050’ye kadar Kuzey Cakarta’nın yüzde 95’i sular altında kalacak.

Andreas endişe verici tahminlerinin Endonezya hükümet yetkililerince ciddiye alınmasının zaman alacağını söyledi.

Endonezya’nın ulusal sembolünü andıran şekliyle bilinen “Büyük Garuda” projesi 30 kmlik mevcut kıyı setlerinin güçlendirilmesiyle ve 17 yapay adanın oluşturulmasıyla başlayacak üç aşama öngörüyor.

 

 

Bunu Cakarta Körfezi’nin batısına ve doğusunda inşa edilecek devasa deniz duvarları izleyebilir.

Ancak uygulama projenin maliyeti üstünde oluşan siyasi tartışmalar nedeniyle ve projenin yerel balıkçılık endüstrisine zarar vereceği korkusuyla ertelendi.

Zaman zaman yetkililerin danıştığı Andreas devasa deniz duvarının küçük ölçekli halinin ilk bütçeden daha aza inşa edileceğini umduğunu söyledi.

Bu senaryoda üç kat daha uzun olması amaçlanan çembere nazaran 20 km uzanacak duvar en dayanıksız alanı korumak için körfezin sadece bir kısmını kapatabilecek.

Bu hükümete diğer bölgelerle sonra ilgilinmek açısından zaman kazandırabilir ancak yerel balıkçılar bu fikri yaşam alanlarının ellerinden alınacağı korkusundan şüpheyle karşılıyor.

Kuzey Cakarta’da bulunan küçük balıkçı limanı Muara Angke’de 63 yaşındaki Pandi bilim insanlarının uyarılarıyla ilgilenmeyerek ara sıra gerçekleşen taşkınların kıyı şridindeki hayatın bir parçası olduğunu iddia etti. 

Tek isim kullanan Pandi tek işlemde yaklaşık 30 kişinin geçimini sağlamak için midye yakalıyor.

Pandi körfezde yapılan arazi ıslahının halihazırda kendisini midye aramak için sahilin uzağına gitmeye zorladığını söyledi. Devasa deniz duvarının kendisini işsiz bırakabileceğinden korkuyor.

Pandi, “Eğer çalışamazsak uzun süre acı çekeriz” diye ekledi.

Suya batmak riskin sadece bir parçası.

AP’den de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU