Arakçi: Hürmüz Boğazı bizimle savaşanlar hariç, tüm gemilere açıktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran ile savaşta olmayanların Hürmüz Boğazı'nı kullanabileceklerini söyledi

Fotoğraf: AA

Yeni Delhi'de düzenlenen BRICS toplantısında gazetecilere konuşan Arakçi, İran'ın diplomasiye şans vermek için ateşkese sadık kalmaya çalıştığını belirtti.

Arakçi, diplomatik temasların güvensizlikten dolayı zarar gördüğünü ve karşı tarafın ciddi olması durumunda müzakere etmek istediklerini söyledi.

"İran savaşa da, müzakereye de hazır"

Arakçi, "Çelişkili mesajlar, ABD'nin müzakerelerdeki gerçek niyeti konusunda bizi tereddüte düşürdü" derken, Pakistan'ın yürüttüğü ara buluculuk faaliyetlerinin başarısız olmadığını fakat zora bindiğini belirtti.

ABD'nin müzakereye istekli olduğuna dair mesaj aldıklarını belirten Arakçi, İran'ın savaşa da müzakereye de hazır olduğunu söyledi.

BRICS zirvesinde ortak bildiri için anlaşma çıkmadı

İran, Arakçi'nin katıldığı ve bugün sonlanan BRICS zirvesinde ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarının kınanması için ortak bildiri yayımlanması konusunda çağrıda bulunmuştu fakat BRICS ülkeleri fikir ayrılıkları sebebiyle ortak bildiri yayımlamadı.

Arakçi dünkü açıklamasında, BRICS üyesi Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) İran'a yönelik askeri saldırılara doğrudan müdahil olmakla suçlamıştı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Hindistan, yayımladığı açıklamada, "bazı üyelerin Ortadoğu'daki durum hakkında farklı fikirleri" olduğunu belirtti.

Arakçi düzenlediği basın toplantısında BAE'nin adını vermeden, "Mevcut savaşta hedefimiz onlar değildi. Sadece ne yazık ki onların topraklarında olan, ABD askeri üslerini ve tesislerini vurduk" dedi.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın bulunduğu gruba kısa bir süre önce Mısır, Etiyopya, Endonezya, İran ve BAE de katılmıştı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU