ABD'de Arapça 'Allah'a güveniyoruz' sloganı tartışması

Siyasi aktivist Chaz Stevens, Teksas okullarında Arapça yazılı ‘Allah’a güveniyoruz’ sloganının yükseltilmesi yönünde bağış toplama kampanyası başlattı

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

 

Siyasi aktivist Chaz Stevens’ın devlet yetkililerinin tüm okullara yerleştirilmesini istediği ‘In God We Trust’ (Tanrı’ya güveniyoruz) sloganının yanına Arapça yazılı halinin de eklenmesi talebi, Teksas’ta tartışmalara yol açtı. Tartışma, dinin devletten ayrılmasını öngören anayasal ilke, din özgürlüğü ve din ile ilgili sloganların ateistlere de dayatılması ile ilgili patlak veren anlaşmazlık ışığında, diğer eyaletlere de sıçradı. Aynı zamanda Amerikalılar arasında çoğunlukla çeşitli milletlerin bulunması dolayısıyla Arapça, Çince ve İspanyolca gibi diğer dillerin değil, yalnızca İngilizcenin kullanılması üzerine de tartışma yaşandı.

Washington Post da dahil olmak üzere birçok Amerikan medya kuruluşu tarafından yayınlanan kriz, Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi Senatör Bryan Hughes’un sponsorluğunda yeni yasayı çıkarmasıyla başladı. Söz konusu yasa; ilkokul, lise veya yüksek öğrenim kurumlarında Teksas bayrağının yanında dikkat çekecek bir şekilde ‘In God We Trust’ sloganı posterinin sergilenmesi ile ilgiliydi. Bu posterler için okullar tarafından elde edilen özel bağışların tahsis edilmesi öngörülürken eyalet sakinlerinden bağışta bulunmaları ve poster satın almaları isteniyor.

Florida’da yaşayan Stevens ise bu yasanın hem inanmayanları hem de Yahudi veya Hristiyan olmayanları kışkırttığını savunuyor. Bu posterlerin ister inançlı isterse inançsız olsun herkesi rahatsız edebileceği düşüncesini dile getiren Stevens, kanunda bu sloganın İngilizce olması gerektiğine dair bir ibarenin bulunmadığına dikkat çekti. Böylece bu sloganın Arapça versiyonunun da poster haline getirilmesi yönünde bağış kampanyası başlatan Stevens açıklamasında

“Bir sanatçı olarak Arapçanın güzel görüneceği düşüncesindeyim” dedi.  Amacının yasanın ardında yatan iki yüzlülüğü ortaya çıkarmak olduğuna dikkat çeken Stevens, bürokrasiyi kendi lehine çevirmek istediğini vurguladı.

Diğer yandan Cumhuriyetçi ve Hıristiyan tabanlı örgütler ise sloganın yalnızca İngilizce haliyle kullanılması, Houston ve Dallas gibi eyaletin diğer şehirlerindeki okullarda da dağıtılması yönünde kampanyalar başlattı. 

Kuzey Teksas Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü Kimi Lynn King, geçtiğimiz yıl Teksas yetkilileri tarafından kabul edilen 797 sayılı yasada herhangi bir dilin belirtilmediğine, başka dillerde yazılmasının ise yasaklanmadığına dikkat çekti. Dolayısıyla yasanın muğlaklığına değinen King, yasaya itiraz edildiği takdirde Teksas makamlarının sloganı ifade özgürlüğü açısından savunabileceği, bunun devlete daha fazla etki sağlayabileceği ihtimaline parmak bastı. Aynı zamanda Teksas, Florida, Tennessee gibi eyaletlerin benzer yasalara sahip olduğuna dikkat çeken King, bu durumu Yargıtay’ın inceleme başlatmasına neden olabilecek bir fırtınaya benzetti.

‘In God We Trust’, ABD’nin resmi sloganı sayılıyor. 1856'da Kongre tarafından kabul edilen yasa kapsamına giren slogan, aynı zamanda ABD’nin resmi para birimi olan dolar üzerine de yer alıyor. Sloganın, Tanrı’ya olan bağlılığın vurgulandığı, böylece askerlerin moralinin yüksek tutulmasının amaçlandığı Amerikan İç Savaşı’na kadar uzandığı biliniyor.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU