PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 31 Temmuz 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Afrika ziyareti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mısır'da Arap Birliği liderliğiyle bir araya geldikten sonra yönünü Sahraaltı Afrika ülkelerine çevirdi.

Etiyopya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni ziyaret etti. Ziyaretin amacının küresel gıda krizinden Rusya'yı sorumlu tutmasını engellemek olduğu yorumları yapıldı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettikten sonra imajını temizlemek ve küresel toplumdan tecrit edilmediği izlenimi vermek amacı taşıdığı belirtildi. Ziyaretler tüm Afrika'da dikkatle takip edildi ve ses getirdi.

Rusya'dan silah alan Afrika ülkelerinin sayısı 2000'li yıllarda 16 iken günümüzde bu sayı 21'e yükseldi. Öte yandan Rusların sağladığı paralı askerleri kullanan ülkeler bulunuyor.


Fransa'dan sömürge geçmişini araştırma çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron üç ülkelik Batı Afrika gezisinin bir parçası olarak Kamerun'a gitti.

Macron, Kamerun'da Fransız sömürge yönetimi arşivlerinin açılacağını duyurdu ve sömürge geçmişinin Kamerun'da "acılı ve trajik" anlar getirdiğini kabul ederek, tarihçileri sömürge dönemine ışık tutmaya çağırdı.

Fransa, 1916'dan 1960'a kadar Kamerun'da kaldı. Fransız askeri birlikleri, köyleri yerle bir etti ve çok sayıda insanı katletti.

1 Ocak 1960'ta bağımsızlığını kazanan Kamerun, Fransa ile bir askeri yardım anlaşması imzaladı.

Kamerun'un bağımsızlık sonrası ilk lideri Ahidjo'yu denetlemek için iki askeri danışman gönderildi ve katliamlar bir süre daha devam etti.

Toplam katledilen kişi sayısının 1 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. 


Uganda'da açlıktan 900 kişi öldü

Uganda'nın kuzeyinde bulunan Karamoja bölgesinde son beş ayda 900'den fazla kişinin açlıktan öldüğünü belirtildi.

Başkent Kampala'da düzenlenen basın toplantısında yerel liderler, hükümetin geçen hafta gönderdiği gıda yardımlarının yetersiz kaldığını söyledi.

Devlet yardımının 165 bin kişinin yaşadığı bölgede sadece 640 kişiye ulaştığı söylendi.

Karamoja'da, yıl başından bu yana yaşanan kuraklık nedeniyle gıda mahsullerinin kuruduğu ve bunun sonucu can kayıplarının yaşandığı belirtildi.


Zimbabve enflasyonla mücadele için altın para bastı

Zimbabwe, yüksek enflasyon sebebiyle düşen para birimini tekrar canlandırmak amacıyla bastığı altın paraları piyasaya sürdü.

Zimbabwe merkez bankası tarafından ticari bankalara 2 bin altın para dağıtıldı. Altın paralara yerel Tonga dilinde Victoria Şelalelerine atıfta bulunan Mosi-oa-Tunya ismi verildi. 

22 ayar altın paraların alışverişlerde kullanılabileceği, ayrıca krediler için teminat alınabileceği belirtildi. Paraların bankalardan fiziki olarak alınabileceği açıklandı.

Zimbabwe'de enflasyon mayıs ayında yüzde 132, Haziran'da ise yüzde 191 olarak ölçüldü.


Kenya'dan Facebook'a uyarı

Kenya Ulusal Entegrasyon ve Uyum Komisyonu, Facebook'un nefret söyleminin yayılmasını önleme politikalarına uymaması halinde askıya alınacağını duyurdu.

Kenya'da ağustos ayında yapılacak seçimlerden önce platformundaki içeriklerin denetlenmesi konusundaki zayıf kaldıklarını iddia etti.

Komisyon sosyal medya platformunu denetlemek için İngilizce ve Svahili dilinde nefret içeren 20 reklam sundu ve reklamların hepsi onaylandı.

Facebook ise bu raporun bulgularına henüz yanıt vermedi. Facebook seçim öncesi manipülasyon, nefret söylemi ve dezenformasyon nedeniyle bugüne kadar 80 bine yakın Kenyalı hesabı kapattı.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, "Facebook yedi gün içinde belirlediğimiz şartlara uymazsa, faaliyetlerini askıya almalarını tavsiye edeceğiz. Facebook'un ulusal güvenliğimizi tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz" dendi.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU