Tahıl koridoru anlaşmasının ardından Ukrayna'da çözülmeyi bekleyen lojistik sorunlar neler?

Tarihi anlaşma dün Dolmabahçe'de Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalandı

Ukrayna, dünyanın 4'üncü büyük tahıl ihracatçısı (Reuters)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'da yer alan analizde, İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının ardından sevkiyatlara başlanmasının vakit alabileceği belirtildi.  

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde dün Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belge imzalandı.

Mutabakatla tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Ukrayna'ya ait Odessa, Yujniy ve Çernomorsk limanlarından çıkarak Karadeniz ve İstanbul Boğazı'ndan geçmesinin kararlaştırılması, dünya kamuoyunda savaş nedeniyle oluşan gıda krizinin çözümüne yönelik olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

Joanna Partridge'in kaleme aldığı yazıda, anlaşmanın ardından faaliyete geçmesi öngörülen Ukrayna'daki tahıl depolarının ve limanların lojistik durumu değerlendirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, öncelikle limanların çevresindeki bölgenin mayından arındırılması ya da en azından buralarda 7 kilometrelik bir hat açılması gerektiği ifade edildi.

Kiev'in bunun ne kadar vakit alacağına dair net bir açıklama yapmadığına, işlemlerin 10 günden birkaç aya kadar sürebileceğine dikkat çekildi.

Yazıda, Ukrayna'nın depolarındaki 20 milyon tonluk tahılın koridordan taşınabilmesi için 400 dökme yük gemisine ihtiyaç duyulduğuna işaret edildi. Bu gemilerin her birinin 50 bin tona kadar yük alabilen ve tarım ürünlerini kıtalar arasında taşıyabilecek kapasitede olması gerektiği ifade edildi.

Analizde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaştan bu yan en az 100 geminin Ukrayna kıyılarında demirli kaldığı belirtildi.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Genel Sekreteiri Guy Platten, Guardian'a açıklamasında bunların hemen kullanılabilecek durumda olmadığını söyledi.

Platten, "Gemiler 24 Şubat'tan bu yana faaliyet göstermiyor. Doğru mürettebatın çalışacağından emin olmalıyız çünkü bu kişilerin çoğu tahliye edildi" dedi.
 

tahıl koridoru - AA.jpg
Anadolu Ajansı'nın tahıl koridoru haritası, yük gemilerinin izleyeceği rotayı gösteriyor (AA)


Analizde, savaş başladığında Ukrayna'da demirli gemilerde farklı ülkelerden yaklaşık 2 bin denizcinin olduğuna dikkat çekildi. Şirketlerin çalışanlarının çoğunu ülkelerine gönderdiği ve şu anda yaklaşık 450 kişilik bir mürettebat olduğu bilgisi paylaşıldı.

Norveç merkezli navlun piyasası analiz firması Xeneta'dan Peter Sand ise taşıtların hazırlık durumuna göre gemilerin yeni rotayı kullanması için yönlendirilmesinin birkaç hafta sürebileceğini söyledi.

Uzmanlar, çiftçilerin yakın zamanda yeni hasada başlayacağına ve tahıl depolarında yer açılması gerektiğine de vurgu yaptı.

Küresel tahıl ticaretinde işbirliğini teşvik eden devletlerarası kuruluş Uluslararası Tahıl Konseyi'ne (IGC) göre depolarda yeni hasada yeterli miktarda alan sağlanabilmesi için ayda 7 milyon tonluk tahılın, gelecek üç ay içinde depodan taşınması gerekli.  



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU