AYM'nin "Millet İttifakı isminin kullanılmaması" başvurusunda verdiği ret kararının gerekçesi açıklandı

AYM, Millet Partisi'nin, 6'lı muhalefet grubunun ittifakında "Millet" ibaresinin kullanılmasının durdurulmasına ilişkin talebini reddetti

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), Millet Partisi tarafından yapılan; 6'lı muhalefet grubunun ittifak ismi olarak "Millet" ibaresini kullanmasının durdurulmasına yönelik talebini reddetti.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan 1 Haziran tarihli AYM kararına göre, "Millet" ibaresinin ittifak tarafından kullanılmasının siyasi partiler kanunu, dernekler kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine aykırılık teşkil ettiği, bu durumun kamuoyunda yanlış anlaşılmalara ve karışıklığa yol açtığı gerekçesiyle Millet Partisi tarafından yapılan söz konusu ibarenin ittifak adından kullanımının durdurulmasına yönelik talebi görüştü.

Yüksek Mahkeme, gerekçeli kararında; söz konusu muhalefet grubu tarafından Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verilen ittifak protokolünde bir ittifak unvanına yer verilmediği belirtilerek, "Millet İttifakı" unvanının hukuki varlığından söz edilebilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Mahkeme, hukuken var olmayan bir oluşum ile ilgili olarak Millet Partisi tarafından yapılan başvurunun incelenebilmesine imkan olmadığına, bu nedenle talep hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Millet Partisi, ittifaktaki CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti ve Saadet Partisinin "Millet" ismini kullanmasının tedbiren durdurulması ve ismin kullanılamayacağına karar verilmesi için Anayasa Mahkemesine başvurmuş, talep geri çevrilmişti.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU