ABD Başkan Yardımcısı Harris'in konuşmasına katılan "davetsiz" Çinli diplomatlar konferanstan çıkarıldı

Pasifik Adaları Forumu'ndaki diplomatlar yorum yapmayı reddederken, Pekin'den henüz açıklama gelmedi

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Pekin yönetiminin son dönemdeki hamlelerine karşı Pasifik adalarıyla ilişkilerin yeniden geliştirileceğini söyledi (AFP)

Fiji'de düzenlenen Pasifik Adaları Forumu'nda (PIF)  ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in konuşması sırasında, Çinli bir savunma ataşesi ve yardımcı ataşenin salondan çıkarıldığı bildirildi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın haberine göre Fiji polisi, başkent Suva'da düzenlenen foruma videokonferans aracılığıyla katılan Harris'in konuşması sırasında iki Çinli diplomatı salondan dışarı çıkardı.

Foruma katılan Guardian'ın Fijili muhabiri Lice Movono, basın bölümünde oturan Çinli kişilerden birinin kendisine tanıdık geldiğini ve yanına giderek Çin Konsolosluğu üyesi olarak mı yoksa Çin'in resmi haber ajansı Şinhua adına mı konferansa katıldıklarını sorduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soru sorduğu kişinin başını sallayarak yanıt vermekle yetindiğini savunan Movono, bunun üzerine protokol görevlileri ve polisle iletişime geçtiğini belirtti. 

Fiji polisinin foruma gelip iki kişiyi dışarı çıkardığı bildirilirken, Guardian'a konuşan diplomatik kaynaklar, söz konusu kişilerin Fiji'deki Çin Konsolosluğu'nda çalışan bir savunma ataşesiyle yardımcı savunma ataşesi olduğunu öne sürdü.

Movono, söz konusu kişilerden birinin, mayısta Suva'yı ziyarete giden Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin konuşması sırasında Fijili gazetecileri dışarı çıkaran Çinli görevlilerden olduğunu da iddia etti.

Avustralya'nın kamu yayımcısı ABC'nin haberindeyse Çinli diplomatların davetsiz şekilde basın bölümüne girip oturduğu, polisin kendilerini dışarı çıkardıktan sonra tekrar içeri girdikleri bildirildi.

ABC, forumdaki muhabirlerinin Çinli diplomatlarla konuşmaya çalıştığını fakat diplomatların yorum yapmayı reddettiğini de aktardı.

Pekin yönetimi söz konusu iddialara dair henüz açıklama yapmadı.
 

Pasifik Adaları Forumu.jpg
Salondan çıkarılan Çinli diplomatların kimlikleri açıklanmadı (AFP)​​​


Son dönemde Çin'in Solomon Adaları'yla imzaladığı geniş kapsamlı güvenlik anlaşması ve Yi'nin mayısta Pasifik ülkelerine düzenlediği ziyaretler, bölgede tansiyonun artmasına neden olmuştu.

Başta ABD olmak üzere Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkeler, Pekin'in bölgedeki askeri ve ekonomik nüfuzunu artırmaya çalıştığını savunuyor.

Harris, çarşamba günkü konuşmasında Kiribati ve Tonga'da yeni konsolosluklar açılacağını, Pasifik Adaları Forumu için özel temsilci atanacağını ve Pasifik ülkelerine ekonomik kalkınma her yıl 60 milyon dolar verileceğini, bunun 10 yıl boyunca süreceğini duyurdu.

ABD Başkan Yardımcısı, ülkesinin son dönemde Pasifik adalarına gereken diplomatik ilgiyi göstermediğini kabul ederken, bunun artık değişeceği garantisini verdi. 

Fiji Başbakanı Frank Bainimarama ise ABD'nin yeniden Pasifik bölgesiyle ilişki kurma çabasına olumlu yaklaştıklarını söyledi.

Öte yandan Kiribati forumdan ayrıldığını duyurmuş, bunun forumdaki diğer ülkeler tarafından Çin'in bölgede etkisini artırdığının işareti olarak yorumlandığı bildirilmişti.



Independent Türkçe, Guardian, ABC

DAHA FAZLA HABER OKU