Sıcak hava Fransa'nın nükleer enerji üretimini tehdit ediyor: Avrupa'da elektrik fiyatları daha da artabilir

Çevre kaygıları nedeniyle sıcak havalarda üretim yavaşlatılmak zorunda

Fransa'nın kuzeyindeki Flamanville nükleer enerji santrali (AFP)

Avrupa'yı kasıp kavuran sıcak hava dalgasının Fransa'daki nükleer enerji üretimini felce uğratmasıyla, Avrupa genelinde elektrik fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.

Devlete ait elektrik sağlayıcısı EDF, Fransız mevzuatı uyarınca nehir sıcaklıkları belirli eşiklere ulaştığında nükleer üretimi azaltmak veya durdurmak zorunda. Bu önlem, tesisi soğutmak için kullanılan suyun geri pompalandığında çevreye zarar vermemesini sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Electricite de France SA, Garonne Nehri'ndeki tırmanan sıcaklıkların ülkenin güneyindeki Golfech nükleer santralinde üretimin perşembeden itibaren büyük olasılıkla yavaşlayacağı anlamına geldiğini belirtti.

Bloomberg'in haberine göre, EDF'nin Kıta Avrupası genelinde önemli bir enerji kaynağı olan 56 reaktörü, bakım çalışmaları nedeniyle halihazırda yaklaşık yarı kapasitede çalışıyor.

Kamu hizmeti sağlayıcısı, bu yılki üretimin 30 yılı aşkın süredir gerçekleşen en düşük üretim olacağı tahmininde bulundu. Bu durum, komşu ülkelerin alternatif enerji kaynakları bulmak zorunda kalabileceği anlamına geliyor.
 


Küresel ısınmanın gün geçtikçe daha da sıcak geçen yazlara yol açması sebebiyle bu hafta Fransa'nın güneyinde 39 santigrat derecelik muhtemel sıcaklık zirveleri yaşanabilir.

Fransız ulusal meteoroloji servisi Météo France uzmanlarına göre, sıcak hava dalgasının yoğunluğunu ve süresini tahmin etmek halen güç. Fakat pazartesi itibarıyla Fransa'nın çoğunluğunda termometreler 30 santigrat derecenin üzerine çıktı.

Fransa'nın güneybatısı ve Rhone Vadisi bölgesindeyse sıcaklıkların dün 36 ve 38 santigrat dereceyi aşması bekleniyordu.

Fransız makamlarına göre, bazı bölgeler için ilk turuncu sıcak hava dalgası uyarıları sağlık yetkilileriyle koordineli biçimde bugün yayımlanabilir.

Météo-France'tan Matthieu Chevallier, son sıcaklık dalgasının Akdeniz'den çok sıcak hava getiren "Fas, Fransa ve Britanya Adaları arasındaki yüksek basınç ekseninden" kaynaklandığını söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU