ABD yönetiminin nükleer atık sahası yapacağı bölgede bir dizi deprem oldu

Yetkililer bir başka büyük deprem Nevada Çölü’nü sallarsa ölümcül radyoaktivitenin toprağa sızabileceğinden korkuyor

Nevada ABD'deki sismik aktivitenin en yoğun olduğu 4. eyalet (ABD Jeoloji Araştırmaları)

Eyalet valisi Nevada’daki çölün nükleer atık sahası olarak kullanılmaya başlanması halinde, tekrar tekrar bölgeyi sallayan depremler sonucu ölümcül radyoaktivitenin toprağa karışma riskine karşı uyardı.

Kullanılmış binlerce ton radyoaktif nükleer reaktör yakıtının ABD'nin 35 farklı eyaletinden Nevada’daki Mojave Çölü'ndeki yeni bir tesise aktarılması planlanıyor.

Bölgede yer alan Yucca Dağı nükleer atık deposu, atıkları yerin derinliklerinde depolamak üzere inşa ediliyor.

Ancak son zamanlarda Mojave Çölü'nde meydana gelen bir dizi deprem, radyoaktif atıkların tesiste depolanma güvenliği konusunda endişelere yol açtı.

4 Temmuz'da yaşanan 7,1 büyüklüğündeki deprem, Kaliforniya-Nevada sınırında uzanan çölde yerde kırılmaya yol açmıştı.

Deprem binalarda çatlaklara ve yangınlara sebep olmuş, yollara zarar vermişti. Deprem ayrıca, Güney Kaliforniya'da çeşitli yaralanmalara da neden olmuştu. İki gün sonra bu depremi 6,4 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı takip etmişti.

Depremlerin ardından Nevada valisi Steve Sisolak “Nevada'yı ülkenin nükleer çöp sahası olarak kullanmak için her çeşit federal çabayla mücadele etmeye” kararlı olduğunu söyledi.

 

 

Sisolak, “Yucca Dağı'na bu kadar yakın olan bu büyük depremler, bölgenin nükleer atık deposuna çevrilmesine dair birçok jeolojik sorundan yalnızca birine işaret ediyor” dedi.

Sisolak, enerji sekreteri Rick Perry'ye bir mektup göndererek onu tesisin yerini tekrar düşünmeye çağırdı.

ABD yetkilileri eski nükleer yakıtların 1982’de nükleer silah malzemesi haline getirilmesi için yeniden işlenmesiyle üretilen radyoaktif atıkları depolamak için atık depo alanı aramaya başlamıştı.

2002’de Yucca Dağı ülkedeki radyoaktif atıkların toplanacağı tek yer olarak seçilmişti.

Ancak Nevada yönetimi, ABD federal yetkililerin çabalarına her fırsatta karşı çıkmıştı. Depoya zarar verebilecek ve ölümcül radyoaktivitenin sızmasına neden olabilecek olası deprem riskinin göz ardı edildiğini savunmuştu.

Proje 2010’da ABD Senatosu’nda Demokrat çoğunluğun lideri olan Nevadalı Harry Reid'in ve ABD Başkanı Barack Obama'nın baskısıyla rafa kaldırılmıştı. İki siyasetçi, nükleer atıkların onları kabul eden bir eyalette saklanması gerektiğini söylemişlerdi.

Ancak Mart 2019'da Donald Trump yönetiminin enerji sekreteri Perry, projeyi ilerletmek ve lisans oturumlarını yeniden başlatmak için 116 milyon dolar (yaklaşık 655 milyon TL) bütçe ayırdı.

Nevada valisinin Perry'ye yazdığı mektupta, Nevada Üniversitesi sismoloji laboratuvarından Graham Kent'in ve Nevada Maden ve Jeoloji Bürosu'ndan James Faulds'ın fikirleri de yer aldı.

Mektup, Yucca Dağı'ndaki sismik faaliyet konusunda daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulundu. Faulds ve Kent “Ridgecrest’te 4 Temmuz'da başlayan ve henüz tam anlamıyla bitmeyen depremler, bu tür çalışmaların önemini açıkça gösteriyor” dedi.

ABD Jeoloji Araştırmaları tarafından derlenen son sıralamaya göre Nevada sismik aktivitenin en yoğun olduğu 4. eyalet. Listenin ilk sıralarındaysa Alaska, Wyoming ve Oklahoma bulunuyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU