İmamoğlu: İştirak yönetimlerinin yüzde 90'ı istifa etti, görevlendirmelere başlayacağız

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki (İBB) görevlerinden istifa ettiğini bildiren yönetim kurulu başkanları ve üyelerinin iştirak şirketlerdeki görevlerini sürdürmesi tartışma konusu olmuştu

Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: CHP Basın Birimi

Saraçhane’deki merkez binada gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, belediye iştiraklerindeki yönetim kurulu başkanları ve üyelerinin yüzde 90’a yakının istifa ettiklerini açıkladı.

"Seçilen biziz, hesap vermesi gereken biziz ama belediyenin yüzde 80'lik kısmıyla ilgili hesap veremiyoruz, bilgi sahibi değiliz" diyen İmamoğlu, Kurban Bayramı'na kadar tüm sorunları aşmış olmayı umut ettiklerini söyledi:

İBB Meclisi 1. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ Bey, şirket yönetimlerinin istifa edecekleri yönünde bana dönüş yaptı. Ben de açıkçası bunu yapmalarının doğru olacağını söyledim. 'Yönetimi devralarak vatandaşa hesap vereceğimiz anı belirlemiş olacaksınız' dedim. Yüzde 90'a yakın yönetim kurulu başkanları ve üyeleri istifa etti. Genel müdürleri de görevden aldılar. Dolayısıyla artık önümüzdeki süreç kısmen açılmış oldu. Biz yetkimizi kullanarak görevlendirmelere başlayacağız. Bu kanaatin oluşması ve bu sürecin oluşmasına katkı sundukları için İBB Meclisi 1. Başkan Vekili ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

İmamoğlu, istifa edenler arasında çalışmak istediği kişiler olup olmadığıyla ilgili soruya ise, "Yok" yanıtını verdi. 

"Yönetim kurullarında siyasi kimlikler var" diyen İmamoğlu, bu kişilerin yerine düşündükleri isimler olduğunu ve onların atanacağını açıkladı.

"İSPARK'ta usulsüzlük varsa dava açarız"

Ekrem İmamoğlu'na, İSPARK'ın 5 Temmuz'da araç ihalesine çıktığı, 894 bin liralık ihalenin 9 Temmuz'da AK Partili bir vekil adayına verildiği iddiaları da soruldu. 

İmamoğlu bu soruya, “Usulsüzlüğü tespit ederiz, gerekiyorsa iptalini yaparız. Gerekiyorsa davamızı açarız. İşin etik tarafı sadece sıkıntılıysa, diğer işlemler doğruysa bunu da kamuoyuyla kamuoyunun takdirine bırakırız" yanıtını verdi.

"İETT ve İSKİ ile ilgili de hazırlığımız var"

İBB Başkanı, İETT ve İSKİ'de herhangi bir tasarrufunun olup olmayacağına ilişkin, "Elbette tasarruflarımız olacak. Hazırlıklarımız var. Orada başka bir usul var. Bakanlık onayı gerekiyor atamalarda. Olabildiğince hızlı olması yönünde talebimiz var. Hem siyasi ahlaka hem toplumsal ahlaka hem de işin ruhuna uygun bir süreç tanımlansın istiyoruz. Mevcuttaki arkadaşlarımızın bir direnci yok. Onun altını çizelim. Bir usul işleyeceği için, o usulle ilgili girişimlerimiz olacak. Bakana önerimizi sunacağız" yanıtını verdi. 

Kendisine, İBB'nin mali durumuna ilişkin daha önce yaptığı "Maliyeden 980 milyon TL'nin geldiği ve 1 haftada bittiği" açıklamaları da hatırlatılan Ekrem İmamoğlu, incelemelerin devam ettiğini söyledi:

O dönemde yapılan tüm ödemeleri inceliyoruz. Kamulaştırmayla ilgili 1,5 milyar TL'nin üzerinde ödemeyi de katarsak, seçilmemizin 1 hafta öncesinde, tümüyle bu ödemelerin karakterlerini, kim kimdir vs. bakıyoruz. İnceliyoruz. Kamuoyuna kişilere, firmalara sıkıntı vermeden, burada bir kayırmacılık varsa, bir acil ihtiyaç varken başka bir ödeme varsa, ki bu anlamda somut tespitlerimiz var, bize göre öncelikler başkaydı, bu manada da çalışmalarımız bittiğinde, tümüyle berraklaştığında sizinle paylaşacağım.

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 gün izinli olup ailesiyle dinleneceğini ve 25 Temmuz Perşembe gününden itibaren 3 gün boyunca belediye başkanları kampında olacaklarını belirtti.

İBB'den basın açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de iştiraklerinin genel müdürlerinin istifalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Tüm belediye şirketlerinin yönetim kurullarına olağanüstü genel kurul çağrısı yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İBB İştirak Şirketleri Genel Müdürleri olarak öncelikle belirtmek isteriz ki, İBB Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldıktan sonra İştirak Şirketleri ile ilgili tüm bilgiler hem Sayın Başkana, hem İBB üst yönetimine, hem de Başkanlık Danışmanlarına çeşitli sunumlarla (her türlü mali tablo ve faaliyetlere ilişkin bilgi-belge, bilgi notları ve raporlarla) iştirak şirketi yöneticileri ve ilgililer tarafından son derece şeffaf ve ayrıntılı bir şekilde aktarılmıştır.

Ayrıca İBB İştirak Şirketlerinin tamamında Olağan Üstü Genel Kurul Toplantısı için tüm çalışmalar yapılmış ve çağrılar tamamlanmıştır.

Olağan Üstü Genel Kurul Toplantısı kararının alınması sonucu inandığımız misyon ve kendimize saygımız gereği herhangi bir siyasi söyleme mahal vermemek ve bir bahane aracı olmamak için 18.07.2019 tarihi itibari ile İştirak Şirketleri Genel Müdürleri olarak yönetim kurulu üyeliklerimizden istifa ederek, yönetim kurullarından iş sözleşmelerimizin feshini talep ettik.

Mevcut yönetimin ihtiyaç duyması ve talep etmesi halinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da İstanbul’a ve İstanbullulara hizmet adına tüm bilgi ve birikimlerimizi paylaşabileceğimizi özellikle belirtmek isteriz.

İBB’deki çalışma hayatımız boyunca bizlere destek olan, bu görevlere layık gören ve güvenen; birlikle çalışmaktan, İstanbul’a hizmet etmekten onur duyduğumuz tüm devlet büyüklerimize, Sayın Başkanlarımıza, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri, yöneticiler ve tüm mesai arkadaşlarımıza en kalbi teşekkürlerimizi sunarız.

Aziz İstanbullulara ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU