Ben yüz felciyle ilgili araştırma yapan bir doktorum, size Justin Bieber'dan bahsedeyim

Bazı kişiler Kovid aşısını suçladı ve Bieber'ın deneyiminin aşının bir yan etkisi olabileceğini öne sürdü. Peki ya kanıtlar ne diyor?

Şarkıcı, nadir görülen virüs nedeniyle yüzünün sağ tarafında "tam felç" yaşadığını açıklamıştı (Instagram / @justinbieber)

Önceki günlerde Justin Bieber, Instagram hesabı üzerinden 241 milyon takipçisine kendisine Ramsay Hunt Sendromu teşhisi konduğunu açıkladığı bir video paylaştı. Bieber, yüzünün yarısının nasıl felç olduğunu göstererek devam etti. Kısa bir süre sonra bazı kişiler internette Kovid aşısını suçlamaya başladı ve Bieber'ın deneyiminin aşının bir yan etkisi olabileceğini öne sürdü.

Yüz felci araştırmalarında uzmanlaşmış, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) cerrahıyım. Eğer bu iddianın bilimsel kanıtının ne olduğunu merak ediyorsanız, size söylemek üzereyim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ramsay Hunt Sendromu, Varicella Zoster Virüsü (VZV) adı verilen bir virüsün yeniden etkinleşmesinden kaynaklanır. Bu virüs, suçiçeğiyle zona hastalığına yol açanla aynı. Enfeksiyon temizlendikten sonra vücutta belirti göstermeden, diğer bir deyişle "atıl" durumda kalır. Ancak travma, ateş, stres veya bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi bir tetikleyicinin ardından "yeniden etkinleşebilir".

Bu gerçekleşirse, yüz kaslarını besleyen yüz sinirinin iltihaplanmasına yol açabilir. Bieber'ın videosunda bahsettiği şey işte bu. Bu durum kulak çevresinde döküntü veya kabarcıklar, yüzün etkilenen tarafında güçsüzlük, gözü kapatmada zorluk, yüz ifadesinin kaybolması, kulakta veya yüzde ağrı, işitme kaybı ve kulak çınlamasıyla da ilişkilendirilebiliyor.

Ancak Bieber gibi semptom gösteren kişiler umudunu kaybetmemeli; antiviral ilaçlar, steroid ve ağrı kesicilerle (72 saat içinde) hızlı bir tedavi yardımcı olabilir. Tedaviye erken başlanırsa birçok kişi (yüzde 70) tamamen iyileşir.

Peki, ya suçlunun Kovid aşısı olduğu söylentileri? mRNA aşılarının klinik denemeleri sırasında, aşı grubundaki 35 bin 654 kişiden sadece 7'sinde (yüzde 0,020) ve plasebo (bilim insanlarının farklı etkileri incelemesine olanak sağlamak için bir kontrol maddesi olarak hizmet etmek üzere tasarlanmış "etkin olmayan" aşı dozu) verilen gruptaki 35 bin 611 kişiden sadece bir kişide (yüzde 0,003) yüz felci gözlemlendi. Kovid aşısıyla yüz felcine neden olabilen VZV virüsünün etkinleşmesi arasında bir ilişki olduğu yönündeki önermelere rağmen, şimdiye dek herhangi bir nedensel bağlantı veya ilişki bulunamadı.

Fransa'daki Grenoble Alpleri Üniversite Hastanesi'nin Farmakovijilans Departmanı'ndan bir araştırma ekibi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) veritabanında Kovid aşılarıyla bildirilen 133 bin 883 olumsuz ilaç reaksiyonu vakasını araştırdı. Araştırmacılar, yüz felciyle ilişkili olaylarda son derece düşük sayıda (yüzde 0,6) vaka olduğunu tespit etti.
 


Bu çalışmanın yapıldığı sırada 320 milyondan fazla Kovid aşısı uygulanmıştı ve bildirilen yüz felci oranı diğer viral aşılardan ve influenza/grip aşılarından daha yüksek değildi. Ayrıca onlarca yıldır neredeyse tüm viral aşılarla ilgili münferit yüz felci bildirimleri (Bieber'ınki gibi vakalar) olsa da aşılamadan sonra daha yüksek bir yüz felci riski olduğunu kanıtlayan hiçbir çalışma yok.

Bieber'ın deneyimleri ışığında en son araştırmaya baktım ve size, geçen ay yayımlanan bir çalışmanın, Kovid aşısının VZV viral enfeksiyon riskinde artışla ilişkili olduğuna dair kayda değer bir kanıt bulmadığını söyleyebilirim. Daha önceki bir incelemede de benzer sonuca varılmıştı.

Kovid aşılarıyla VZV enfeksiyonunun neden olduğu yüz felci arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç var ancak herhangi bir doktorun da size söyleyeceği gibi, aşıların pandemiyi sona erdirmedeki önemi muazzam.

Özetlemek gerekirse: Mevcut bilimsel kanıtlar, bu tür bir VZV enfeksiyonuna yakalanmanın nadir olduğunu ve riskin diğer viral aşıların taşıdığı riske benzer şekilde düşük olduğunu gösteriyor. Ancak bu enfeksiyon gecikmeden fark edilmeli, yönetilmeli ve bildirilmeli.

Dr. Ankur Khajuria bir NHS doktoru ve akademik araştırmacı.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU