ABD'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne yönelik pamuk ambargosu yürürlüğe girdi

"Sincan'daki zorla çalıştırma oranını önemli ölçüde azaltacak"

Aralık 2020'de Hong Kong'da düzenlenen protestolarda hükümet karşıtı göstericiler Uygurlara destek vermişti (AFP)

ABD'nin Çin'deki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde üretilen pamukların kullanıldığı ürünlerin yasaklanmasına dair kararı bugün yürürlüğe girdi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 23 Aralık'ta imzaladığı Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası (Uyghur Forced Labor Prevention Act -UFLPA) kapsamında kısmen ya da tamamen Sincan'da üretilen ticari malların ülkeye getirilmesi yasaklandı.

UFLPA'den en çok moda ve tekstil sektörünün etkilenmesi öngörülüyor. Dünyadaki pamuğun yüzde 20'si Çin'den gelirken, bunların yüzde 84'ü Sincan bölgesinde yetiştiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasa kapsamında Sincan'daki pamuklarla üretilen ürünleri ABD'ye satan Avrupalı ve Britanyalı şirketlere de cezai yaptırımlar uygulanacak. Buna göre ürünlere dair yeterli sertifikaları ya da gerekli tedarik zinciri ayrıntılarını sağlamayan firmalara 250 bin dolara kadar ceza verilebilecek.

ABD merkezli İşçi Hakları Konsorsiyumu'ndan Scott Nova, yasanın "Sincan'daki zorla çalıştırma oranını önemli ölçüde azaltacağını" söyledi.

Birleşik Krallık'taki Sheffield Hallam Üniversitesi'nden Laura Murphy ise benzer bir uygulamanın Avrupa Birliği tarafından da yürürlüğe konması gerektiğini söyledi.

Çin uzun süredir Sincan'da zorla çalıştırma, işkence ve "yeniden eğitim kampı" adı altında alıkoyma suçlamalarıyla karşı karşıya. Uygurlara yönelik muameleyi "soykırım" olarak niteleyen ABD'ye göre 2017'den beri bölgede en az 1 milyon kişi zorla toplama kamplarına ve hapishanelere yerleştirildi. Pekin yönetimiyse iddiaları reddediyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, yasaya ilişkin değerlendirmesinde "Sincan'daki ‘zorla çalıştırma' iddiası dış güçlerin uydurduğu bir yalandır" dedi.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU