FBI, ABD yapımı çiplerin Rus silahlarına nasıl girdiğini araştırıyor

Martta Ukrayna'ya atılan bir Rus füzesinde de Batılı şirketlerin ürettiği elektronik aksam tespit edilmişti

ABD yapımı çiplerin ve elektronik aksamın hangi şirketler tarafından Rusya'ya satıldığı henüz belirlenemedi (Reuters)

FBI ve ABD Ticaret Bakanlığı, Ukrayna'daki Rus askeri donanımında Amerikan yapımı bilgisayar çipleri bulunduğuna dair iddialar hakkında soruşturma başlattı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un haberine göre bakanlıktan ve FBI'dan yetkililer, ülkedeki belli başlı şirketlere giderek Rus radarlarına, tanklarına ve drone'larına çiplerin ve elektronik aksamın nasıl girdiğini araştırıyor.

Ticaret Bakanlığı'ndan kimliğini paylaşmayan bir yetkili, açıklamasında "Aslında amacımız bu çiplerin ABD'deki tedarikçiye kadar izini geri sürmek ve silah sistemlerine nasıl girdiğini anlamak" dedi.

Yetkili, "Bir silah sisteminde bir şirketin çipinin yer alması, o şirkete dair soruşturma başlattığımız anlamına gelmez" ifadelerini de kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı çiplerin, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi ve bunun ardından ABD'nin Kremlin'e ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırmasından önce üretildiği bildirildi.

Bu tarihten önce piyasada bulunabilen basit çiplerin Rusya'ya satışı serbestken, ilhaktan sonra söz konusu çiplerin satışı için de ileri teknoloji çiplerde olduğu gibi devletten özel izin alınması şartı getirilmişti.

Öte yandan çiplerin bazılarını inceleyen Birleşik Krallık'ın (BK) başkenti Londra merkezli araştırma şirketi Conflict Armament Resarch'e  (CAR) göre birtakım parçalar 2020 gibi yakın bir tarihte üretildi.

CAR'ın geçen ay yürüttüğü bir araştırmada da Ukrayna'daki Rus silahlarında ve iletişim araçlarında, ABD ve Avrupa'daki 70 şirket tarafından üretilen farklı parçaların yer aldığı ortaya çıkmıştı.
 


Şirkette çalışan araştırmacılardan Damien Spleeters, 2017 ila 2020'de Batılı şirketler tarafından üretilen bazı çiplerin, 29 Mart'ta Rus ordusunun Mıkolayiv'e saldırısında kullandığı füze parçalarında tespit edildiğini söyledi.

Fakat CAR, söz konusu rapordaki hiçbir şirketin ismini açıklamadı.

BK merkezli Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nün (RUSI) nisanda yayımladığı bir raporda da Rus yapımı bir telsiz sinyali karıştırıcısında ABD'deki Intel, Analog Devices, Texas Instruments ve Onsemi gibi şirketlerin ürettiği çiplerin yer aldığı bildirilmişti. Cihazda Avrupa, Japonya ve Tayvan'daki şirketlerin ürettiği elektronik akşamların da tespit edildiği aktarılmıştı. BK hükümeti de bunun üzerine soruşturma başlatmıştı.



Independent Türkçe, Washington Post, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU