Yıllar sonra Suriyeliler için tekrar nefes alacakları bir yer: Caber Kalesi

Suriye'deki İslami yapıya sahip en önemli tarihi yerlerden biri olarak kabul edilen kalenin inşası, arkeologlara göre Selçuklu ve Memlûk dönemlerine dayanıyor

Suriye’nin kuzeyindeki antik Caber Kalesi. Fotoğraf: Shutterstock

 

Suriye'nin kuzeyindeki antik Caber Kalesi, çatışmalar durduktan sonra bugün nefes alacakları bir yer arayan ziyaretçiler için tekrar bir uğrak yeri haline geldi. Et-Tabka şehrinin kuzeybatısındaki el-Esed Gölü'nün kuzey kıyısında yer alan bir yarımada şeklindeki kalenin içinde ziyaretçiler, yüksek kulelere çıkmak ve tarih ile doğanın kokusunu içlerine çekmek için merdivenleri tırmanıyor. Çocuklar, çevresinde ve kalelerinin yakınında hatıra fotoğrafı çektiriyor. Yetmişli yıllarda Tabka Barajı'nın inşasından sonra oluşan kumlu göl kıyıları ise kâşiflerle dolup taşıyor.

Rakka şehrinde ikamet eden Abdullah el-Caber (41) “Burada çok anım var (...) Yaklaşık 10 yıldır savaş nedeniyle kaleyi ziyaret edememiştim” dedi.

Sonunda çocuklarını kaleye götürebildiği için mutlu olduğunu ifade eden Caber, çocuklarının eskiden kendisinin kaleye yapılan okul gezilerine katıldığı esnada çekilmiş çocukluk fotoğraflarına baktıklarını söyledi. Caber, “Caber Kalesi’ni ve babalarının ziyaret ettiği yerleri ziyaret etmek onların hayaliydi. Bugün onları buraları canlı canlı görmeleri için getirdim” dedi. Kale, Suriye'nin farklı bölgelerinden ziyaretçi çekiyor.

Suriye'deki İslami yapıya sahip en önemli tarihi yerlerden biri olarak kabul edilen kalenin inşası, arkeologlara göre Selçuklu ve Memlûk dönemlerine dayanıyor. İçinde bir camii ve 35 kule bulunan kale, onlarca çanak çömlek parçasının sergilendiği 2013 yılında yağmalanan bir müzeye ev sahipliği yapıyordu.

Muhammed (45) yerel turistleri taşıyan küçük teknelerin dolaştığı göle bakan bir restoranda masada otururken, “Kalenin olduğu yer toparlanmaya başladı. İnsanlar yaz boyunca gezmek için sürekli oraya gidiyor” dedi.

Gençler el-Esed Gölü kıyısında nargilelerini tüttürürken, aileler yiyecekleri ve meyveleri ile yerlere serilmiş oturuyorlar. Bir taraftan müzikler çalarken diğer yanda çocuklar oynuyor.

Kıyı kenti Lazkiye'den Rıdvan Kahavati (40), derste kaleden bahsedilince meraklanan kızının isteği üzerine eşi ve çocukları ile saatlerce süren bir araba yolculuğundan sonra kaleye vardığını söyledi. Kahavati, "Kaleye gezmek, eğlenmek ve yüzmek için geldik. Elhamdulillah burayı ziyaret ettiğimiz için mutluyuz" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU