Britanyalı bilim insanı Campbell: Çiftler çok yakında yapay zekalı çocuklar yetiştirecek

Yapay zeka uzmanı, toplumun "Tamagotchi neslini" tamamen benimseyeceğini söylüyor

Bilim insanının hatırlattığı Tamagotchi sanak bebekleri, 1996'da Japonya'da üretilmişti (Wikimedia Commons)

Britanyalı yapay zeka uzmanı Catriona Campbell, insanların yakında metaverse içinde yapay zekalı sanal çocuklar yetiştireceğini düşünüyor.

The Telegraph’a açıklamalarda bulunan Campbell, 1990'ların popüler "Tamagotchi sanal bebeklerini" hatırlattı.

Söz konusu fikirlerini "Tasarım Yoluyla Yapay Zeka: Yapay Zekayla Yaşama Planı" (AI by Design: A Plan For Living With Artificial Intelligence) adlı yeni kitabında da açıklayan uzman, bu sanal çocukların nüfusun kalabalıklaşması, kaynaklarınsa sınırlı olması nedeniyle iyi bir alternatif olacağını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sanal bebekleri çevre dostu ve daha az maliyetli bir seçenek diye niteleyen Campbell, "Bu fenomen doğru yönetilirse aşırı nüfus da dahil olmak üzere, günümüzün en acil sorunlarını çözebilir" dedi.

Campbell'ın ana argümanı, artan nüfusun çevre üzerindeki yıkıcı etkilerine dayanıyor. Öte yandan dünya nüfusunun bu yüzyılın ikinci yarısında hızla düşmeye başlayacağı da öngörülüyor.

Hatta bazı uzmanlar, nüfus artış hızındaki azalmayı, insanın neslinin tükeneceğini gösteren bir işaret olarak değerlendiriyor.

Diğer yandan, 2020’de Birleşik Krallık’ta yapılan bir araştırma, çiftlerin yüzde 10’unun nüfusun giderek artmasından endişe duyduğu için çocuk yapmaktan kaçındığını ortaya koymuştu. Araştırmaya katılan bir diğer yüzde 10’luk dilim de maddi sıkıntılar nedeniyle çocuk sahibi olmak istemediklerini ifade etmişti.

Yapay zeka uzmanı Campbell'a göre tüm bu göstergeler, çiftlerin sanal bebeklere daha sıcak bakacağı anlamına geliyor.

"Sanal çocuklar, şu anki noktamızdan bakınca dev bir sıçrama gibi görünebilir" diyen Campbell, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak metaevren kavramı geliştikçe, sanal çocukların toplumun kabul görmüş ve tamamen benimsenmiş bir parçası haline geldiğini görebiliyorum.

Öte yandan uzman, "Tamagotchi nesli" adını verdiği bu çocukları yetiştirmenin de tamamen ücretsiz olmayacağını vurguladı:

Ancak tüketici talebi olursa, ki bence öyle olacak, yapay zekalı çocuklar nispeten düşük bir aylık ücret karşılığında geniş çapta erişilebilir hale gelecek.

Campbell ayrıca CGI (bilgisayar tabanlı görsel oluşturmaya yarayan grafik uygulaması) ve makine öğrenimi gibi teknolojiler sayesinde dijital çocukların son derece gerçekçi yüzlere ve bedenlere sahip olacağını ifade etti.

Uzmana göre ses analizinin kullanılmasıyla bu çocuklar ebeveynlerini tanıyıp onlara yanıt da verebilecek ve gerçekçi duygusal tepkileri taklit edebilecek.

Halihazırda sanal bebek projeleri üzerinde çalışan bir teknoloji firması da var.

Yeni Zelanda merkezli Soul Machines kısa süre önce "BabyX" (BebekX) adı verilen bir deneye başlamıştı.

Projenin yapay zekayı insanlaştırarak halkın bu teknolojiyle etkileşime girmesini amaçladığı ifade edilmişti.

 

Independent Türkçe, The Telegraph, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU