Kendine güvenen kişilerin kaçındığı 5 davranış

"Motivasyonla ve minnettar bir şekilde konuşun"

Beden dili uzmanı, konuşmalarda güven ve duygunun çok önemli olduğunu belirtti (Unsplash)

Toplum önünde konuşma yapan kişilere eğitim veren ve bir vücut dili uzmanı olan Vanessa Van Edwards, kendine güvenen ilginç kişilerin yapmaktan kaçındığı 5 davranışı yazdı.

Edwards, dinleyicilerin bir konuşmacıda güvene ve duyguya önem verdiğini belirtti.

Uzman, dinleyicilerin güven sayesinde konuşan kişiyi ciddiye aldığını, duygunun da konuşan kişiyi daha ilgi çekici kıldığını ifade etti.

Edwards, diyaloglarında kendine güvenen biri olmak isteyen kişilerin, bu 5 şeyi yapmaktan kaçınması gerektiğini vurguladı:

1 - Ellerin serbest bırakılması

Edwards, "çatı pozisyonu" adı verilen ve ellerin parmak uçlarının hafifçe birbirine dokunduğu jestin, kişinin kendisine güvenini yansıttığını söyledi.

Uzman, avuçların iç içe baktığı bu vücut dilinin eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından sık sık kullanıldığına dikkat çekti.

2 - Duyguları saklamak

Farklı ses tonlarıyla konuşmanın duyguları aktarmakta etkili bir yol olduğunu belirten Edwards, çoğu kişinin duyguların karşı tarafa iletmek istedikleri mesajı engellediğini düşündüğünü fakat bunun doğru olmadığını söyledi.
 


Beden dili uzmanı, duygunun konuşan kişiyi ilgi çekici kıldığını ifade ederek, "Bir fikrinizden gurur duyuyorsanız ya da umursadığınız bir şeyden bahsediyorsanız normal davranmayın. Bunun yerine motivasyonla ve minnettar bir şekilde konuşun" dedi.

3 - Metne bağlı kalmak

Edwards, TED konuşmacılarının sık yaptığı iki hatayı da paylaştı.

Uzman, konuşmacıların sunumlarında metne fazla bağlı kaldığını, daha sonra da sunumlarıyla ilgili prova yaparken tüm duyguyu dışarıda bıraktıklarını söyledi.

Paylaşmak istenen hikayelerde ve konuşmaların duygusal bölümlerinde metne fazla bağlı kalmadan daha içten hareket edilmesini öneren Edwards, "Sadece hatırlamak istediğiniz önemli noktaları not alın" dedi.

4 - Sessizlikleri dolduracak ifadeler kullanmak

Edwards, birçok kişinin konuşurken "aa, hmm, yani, şey" gibi ifadeler kullandığına dikkat çekerek bunun iki temel nedeni olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzman, öncelikle bu ifadelerin konuşma esnasında bir sonraki sözü düşünürken kullanıldığını söylerken, ikinci olarak da bazı kişilerin konuşmalarının yarıda kesilmesinden endişe ettiğini, bu yüzden aradaki sessizlikleri doldurmak için bu ifadeleri kullandığına dikkat çekti.

Edwards, kendine güvenen kişilerin konuşma esnasında durup soluk almanın önemini bildiğini ve bunun karşı tarafta hem yetkinlik hem de güven duygusu uyandırdığını ifade etti.

5 - Soru ifadesi tonuyla konuşmak

Kendine güvenen kişilerin cümlelerinde soru ifadesi tonlarıyla konuşmadığını söyleyen Edwards, bunun verilmek istenen mesajı zayıflattığını vurguladı.

Uzman, bunun genellikle bariz bir soru eki kullanılmadan, cümle sonlarındaki tonlamaları değiştirip açıklamalara bir soru havası verilerek yapıldığını söyledi.

Edwards, dinleyicilerin konuşan kişiye inanıp onu ciddiye alması için soru ifadesi tonu taşıyan cümlelerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.



Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU