Şili Devlet Başkanı Boric sezaryen sırasında kısırlaştırılan kadından bizzat özür diledi

Doktorlar, HIV tanısı alan Francisca'ya hiç sormadan harekete geçmişti

Şili'nin başkenti Santiago'da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 25 Kasım 2020'de büyük gösteriler düzenlenmişti (AFP)

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric hükümeti, 20'li yaşlarındayken bir devlet hastanesinde rızası alınmadan kısırlaştırılan kadından özür diledi.

Kimliği Francisca olarak paylaşılan kadına, Mart 2002'de hamileyken HIV tanısı konmuştu.

Francisca, sezaryen doğum yapmak için bir devlet hastanesine yattığında, doktorlar kendisine ameliyat için anestezi vermişti.

Doktorlar doğumu gerçekleştirdikten sonra, HIV olan bir kadının daha fazla çocuk dünyaya getirmesinin sorumsuzca olduğunu savunarak, anestezi etkisi altındayken Francisca'yı kısırlaştırmıştı.

Francisca ise uyandığında, hastanedeki bir hemşire kendisine rızası alınmadan kısırlaştırıldığını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede büyük tepki toplayan olay hakkında Boric ve Dışişleri Bakanı Antonia Urrejola, Francisca'dan kamuoyu önünde özür diledi.

Perşembe günü yapılan resmi özür açıklamasında, "Bu telafi hareketi Şili hükümetinin, çalışanlarının yol açtığı hasarı gidermek için sarf ettiği kararlılığı gösteriyor" dendi.

Açıklamada ayrıca "Bu, kadınların üreme haklarının ve cinsellikle üreme alanındaki özerkliklerinin, Francisca'nın durumundaki gibi olumsuz şekilde etkilenmesinin önüne geçilmesi için hükümetin kararlılığını da vurguluyor" ifadeleri kullanıldı.

Oğlu HIV belirtisi göstermeden doğan Francisca, 2007'de olaydan sorumlu doktor hakkında dava açmıştı. Doktor, kısırlaştırma işleminden önce kadının sözlü onayını aldığını savunurken, dava bir yıl sonra olay suç teşkil etmediği gerekçesiyle düşürülmüştü.

2009'daysa dava, Şili'deki sivil toplum kuruluşu Vivo Positivo ve ABD'deki Üreme Hakkı Merkezi tarafından Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'na götürülmüştü.
 


Uzun bir hukuki sürecin ardından Ağustos 2021'de dönemin Sebastian Pinera hükümeti, uluslararası insan haklarının ihlal edildiğini kabul etmiş ve Francisca'yla uzlaşma anlaşmasına varmıştı.

Anlaşma kapsamında Pinera hükümeti, Francisca'nın uğradığı maddi ve manevi zararın karşılanmasını, kendisine konut sübvansiyonu verilmesini ve hem Francisca'ya hem de oğluna sağlık hizmeti sağlanmasını kabul etmişti.

Güney Amerika ülkesindeki üreme haklarında ancak son dönemde birtakım iyileşmeler kaydedildi. 

2017'ye dek kürtajın tamamen yasak olduğu ülkede, şu anda annenin hayatının risk altında olması, bebeğin yaşama şansının bulunmaması ya da hamileliğin tecavüzden kaynaklanması gibi durumlarda kürtaj yasal olarak uygulanabiliyor.

Şili tarihinin en genç devlet başkanı Boric, 4 Eylül'de referanduma sunulması planlanan yeni anayasada, özellikle kadın haklarına ve cinsel eğitime önem verileceğini belirtmişti.



Independent Türkçe, Guardian, AP

DAHA FAZLA HABER OKU