Gazetecilik örgütlerinden ortak çağrı: Meclise sunulan yeni Basın Kanunu teklifini geri çekin

"Bu kanun teklifinin askıya alınmasının ardından, tüm siyasi aktörleri, gazetecilik örgütleriyle kapsamlı ve şeffaf bir diyalog süreci başlatmaya davet ediyoruz"

Açıklamada TGS'nin yanısıra Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi, Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Basın Konseyi, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin (İGC) de imzası yer aldı / Fotoğraf: Twitter

 Sosyal medyaya ve çalışanların statüsüne de düzenleme getiren "Basın Kanunu'yla Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" AK Parti ve MHP'nin ortak imzası ile TBMM Başkanlığı'na sunulurken, gazetecilik örgütleri yasanın gazetecilik üzerindeki baskıyı artıracağını belirterek, teklifin geri çekilmesi çağrısında bulundular.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından söz konusu yasa teklifi ile ilgili yaptığı açıklamada, bu önemli kanun teklifinin, gazetecilik örgütlerinin görüşü alınmadan, bir grup siyasetçi ve bürokrat tarafından kapalı kapılar ardında hazırlandığı vurgulandı ve derhal geri çekilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada TGS'nin yanısıra Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi, Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Basın Konseyi, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin (İGC) de imzası yer aldı.

Sunulan yasa teklifine göre, "sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan" kişiler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Eğer bu suç, failin gerçek kimliğini gizlemek yoluyla veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmiş ise verilen ceza yarı oranında artırılacak.

Dezenformasyon ve sansür vurgusu

Gazeteciler Sendikası açıklamasında,"Cumhuriyet tarihinin en ağır sansür ve otosansür mekanizmalarından birine yol açabileceği endişesiyle, 'dezenformasyonla mücadeleyi' değil gazeteciliğe baskıyı artırmak üzere tasarlandığı anlaşılan bu kanun teklifinin acilen geri çekilmesi çağrısında bulunuyoruz" denildi.

"Dezenformasyon, tüm dünyanın sorunudur" denilen TGS açıklamasında bu sorunun çözümü içim, "Bu kanun teklifinin askıya alınmasının ardından, tüm siyasi aktörleri, gazetecilik örgütleriyle kapsamlı ve şeffaf bir diyalog süreci başlatmaya davet ediyoruz" denildi.

Yasa neler getiriyor?

Ayrıca internet haber siteleri "Basın Kanunu" kapsamına alınacak ve "süreli yayın" kategorisinde kabul edilecek.

İnternet haber sitelerinde çalışan gazeteciler, Basın İş Kanunu kapsamında sigortalanacak. İnternet haber siteleri yoluyla işlenen suçlarla ilgili ceza davalarının dört ay içinde açılması zorunlu olacak.

Basın kartı başvurusu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na yapılacak olup basın kartı türleri ise yeniden belirlendi. Buna göre "göreve bağlı basın kartı", bir medya kuruluşuna bağlı olarak çalışan Türk vatandaşı medya mensuplarına ve enformasyon görevlilerine verilecek.

Özel: Bu teklif dezenformasyonla mücadele değil, basın ve ifade özgürlüğünü boğma teklifidir

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de TBMM'ye sunulan yasa teklifine tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yapan Özel, AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklifte, yeni bir suç tanımına yer verildiğini belirtti.

Gazetecilere 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngören bu maddenin ciddi sakıncalar içerdiğini öne süren Özel, "Söylenmemiş bir sözden darbe paranoyası, hukuka uygun ifadelerden 'tehdit' çıkaran bir siyasi iktidarın elinde 'gerçek' tanımının anlamını yitireceği ve siyasi iktidarın güdümünde şekil değiştireceği aşikardır" ifadesini kullandı.

"Anayasaya aykırı"

Özel, düzenlemenin, bu madde nedeniyle Anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek, şunları kaydetti:

İktidarın muhalif siyasetçiler, gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları arasında bir cadı avı başlatmasına neden olacaktır. Bu nedenle sakıncalıdır. Dezenformasyonla bu yöntemlerle mücadele edilmez. Bu teklif dezenformasyonla mücadele değil, basın ve ifade özgürlüğünü boğma teklifidir. Cumhur İttifakı mutfağında, ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri dinlenmeden, siyasi partilerle temas edilmeden hazırlanan bu teklifin, Anayasa'ya aykırı hükümleri çıkarılmalı, tekliften sarayın gölgesi silinmelidir

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU