Nuriye Gülmen ve Yasemin Karadağ'a 10'ar yıl hapis cezası

Duruşmada söz alan Avukat Oğuzhan Topalkara, "Açlık grevinin, susma hakkının 'örgütsel tavır' olduğunun iddia edilmesi, ciddiye alınamaz. Anayasal haktır bunlar" diye konuştu

Fotoğraf: Sosyal medya

2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve Yasemin Karadağ’ın yargılandığı davanın karar duruşması Çağlayan Adliyesi'nde görüldü.

OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile kamu görevinden ihraç edilen Nuriye Gülmen, 324 gün açlık grevi yapmış, “silahlı terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla yargılandığı davada altı yıl üç ay hapis cezası almıştı. 5 Ağustos 2020’de İstanbul Okmeydanı’nda bulunan İdil Kültür Merkezi’ne düzenlenen baskında gözaltına alınan Gülmen, tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

İstanbul 28’nci Ağır Ceza Mahkemesindeki yedinci ve karar duruşmasında Nuriye Gülmen ile Yasemin Karadağ da hazır bulundu. Son duruşmada savcının verdiği mütalaada, Gülmen ve Karadağ’ın "DHKP/C silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları ve tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Açlık grevi ve susma hakkı anayasal haktır"

T24'ten Alkan Şahin'in haberine göre; 'Açlık Grevi' ve 'Susma Hakkı’nın örgütsel davranış olduğu yer alan iddianame için Avukat Oğuzhan Topalkara; “Açlık grevinin, susma hakkının "örgütsel tavır" olduğunun iddia edilmesi, ciddiye alınamaz. Anayasal haktır bunlar. Nuriye Gülmen hakkında siyasi bir hesap görülüyor, hukuku buna alet etmemenizi talep ediyoruz. 

Açlık grevinin örgüt talimatıyla yapılamayacağını söyleyen Nuriye Gülmen savunmasında, "Terör demagojileriyle direnişimize saldırılması, iktidarın en çok kullandığı yöntem oldu. Hak arama eylemlerimizin başına "örgüt talimatı" eklenerek yaptıklarımız suç olarak gösterilmeye çalışılıyor. Açlık, insanın en temel ihtiyacının giderilmemesidir. Kimse talimatla açlık grevi yapmaz. Hiç kimse başkası öyle yapmasını istediği için işkence görmeyi, tutuklanmayı göze alamaz" diye konuştu. 

Yasemin Karadağ ise savunmasında şunları söyledi:

Susma hakkını kullanmaya 'örgütsel tavır' diyorsunuz. Anayasal bir hak, nasıl 'örgütsel tavır' olarak niteleniyor?

Grup Yorum Halktır Susturulamaz!" diye slogan atmışım. Ben Grup Yorum'un konserinde sahneye bile çıktım. Milyonlar bu sloganı atıyor, suç mu?

Uyuşturucu sat, fabrikada kazanlar patlasın, tren kazaları olsun; hiçbir sorun yok. Onlar ya çok az ceza aldı ya da bırakıldı. Fakat tüm bunlar için açıklama yaptın mı, yandın demektir. Çünkü o zaman 'terörist' oluyorsun.


Verilen aranın ardından mahkeme başkanı kararı açıkladı. Nuriye Gülmen ve Yasemin Karadağ DHKP/C'ye üye olma suçundan 10’ar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

 

 

T24

DAHA FAZLA HABER OKU